Grenache

grenache_blanc

U ŠPANIJJI je poznat kao Granacha, Garnacha i Garnache, kao Alicante ili Granaccia na Siciliji i u Francuskoj i kao Cannonau na Sardiniji.

Istorijat

Grenaš vodi poreklo iz Španije, verovatno iz Aragona. Vinogradi se šire kroz Roussillon, po mediteranskoj Francuskoj i istočno u mediteranskim regionima južne Evrope. Ova sorta je stigla u Australiju u kolekciji Džejmsa Bazbija 1832. godine, koju je on lično sakupljao i doneo iz Perpignana u Roussillonu. U južnuAustraliju ga je doneo doktor Kristofer Roson Penfold koji je ovamo stigao 1864. noseći sa sobom Grenache pelcere iz južne Francuske.

Geografska distribucija

Grenaš se sadi u mediteranskom pojasu od Španije do Sicilije, sa sve češćim vinogradima u južnoj Francuskoj. Takodje se gaji u južnoj Africi, SAD-u – posebno u centralnoj dolini Kalifornije, i u južnoj Australiji (Meklaren Vale, dolina Barosa, Clare).

Osobine

Loza: Je snažna i uspravno raste, dobro toleriše vetar, i najbolje joj odgovaraju topli, suvi i kameniti uslovi. Listovi su troprsti i pomalo uvijeni, sjajni, žuto-zeleni sa jasnim venama i bleđom donjom površinom.

Plod: Grozdovi su krilast, srednje veličine i kupastog oblika. Bobice su okrugle, crno-plave, debele kože i sočne.

Vino: Sok je sladak, varira u boji i bogatstvu u zavisnosti od klimatskih uslova i vitikulturalnih metoda pošto kvalitet zavisi od kontrolisane produktivnosti. Generalno je začinjen ukusom bobica, i meke palete sa relativno visokim sadržajem alkohola, ali može biti oskudan kiselinama, nivoom tanina i u boji. Grenaš se najčešće koristi u pravljenju tri vrste vina: poznatih roze vina iz Tavel regiona, u Cotes Du Rhone u jugoistočnoj Francuskoj, i u nekim regionalnim, suvim, crnim vinima. Međutim, potpuno različit se stil stvara kada se sok od nekog drugog crnog grožđa pomeša sa Grenašom kao u slučaju Mour Vedre (Mataro) i Cinsault, u vinima iz Cotes Du Rhone u jugoistocnoj Francuskoj ili uz selekciju od trinaest priznatih sorti vina iz obližnjeg Chateauneuf du Pape. Grenaš se koristi sam u Banyuls regionu Rusijona u južnoj Francuskoj u pravljenju ojačanih, slatkih, vina poznatih kao Vins Doux Naturels.

U Australiji potrošači su se zainteresovali za suva, crna, varietal vina pravljena od Grenaša, najčešće pravljena od starih loza koji daju bogato obojeno aromatično vino sa ukusom bobičastog voća i visokog alkoholnog sadržaja, pogotovo kada rastu u najpogodnijim uslovima. Takođe se Grenache uspešno meša sa drugim vrstama kao što su Mourvedre (Matar) i Chiraz, a koristi i u nekim porto vinima.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama