Malbec Or Cot

U FRANCUSKOJ najpoznatiji kao Côt, takođe kao Noir de Pressac, Gourdoux, Estrangey, Côte-Rouge, Pied de Perdrix, Malbec (Gironde) ili Auxerrois (Cahors u jugozapadnoj Francuskoj).

Istorijat

Malbek verovatno vodi poreklo iz jugozapadne Francuske, blizu Cahors i poznato je da je bio u Gironde regionu kasnih 1780-ih godina, i potom u Touraine. U Australiji, iako zabeležen u kolekciji Džejma Bazbija, verovatno je pogrešno imenovan i Makartur piše o njemu 1844. godine da su ga doneli Barton i Gestijer iz Bordoa i kako je verovatno pogodan za Australijske uslove.

Geografska distribucija

Malbek se još uvek moze naći u Cahors districtu, u Gironde regionu jugozapadne Francuske, i u Touraine (Loire), mada u sve manjim količinama. Gaji se u Argentini i Čileu u većoj količini, a manjoj u SAD-u i južnoj Australiji.

Osobine

Loza: Uspravna, snažna, vrlo plodonosna, rano rađa oslobođena bolesti tokom dobre sezone, sa sirokim tri/petoprstim tamnozelenim listovima, sa često žućkastim ivicama, glatkom gornjom površinom, i beljom krznastom donjom.

Plod: Grozdovi su veliki, labavi, duguljasti i mnogobrojni. Bobice su plavo-crne boje, okrugle, srednjeg oblika, sa tankom kožicom i daju vrlo sladak, bistar sok punog ukusa.

Vino: Jačina, boje i palete,  količina kiselosti i alkohola u vinu pravljenom od Malbeka, mnogo zavise od varijacija u uzgajanju i klimatskim uslovima u raznim regionima produkcije. Generalno, od Malbeka se pravi lagani stil vina, dobre boje, slatko, ne mnogo aromatično, sa paletom bobica i začina. Brzo stari, i najbolje je kada se pije mlado. Sok se, najčešće meša sa sokom drugih vrsta grožđa. Za crvena Cahors vina dodaje visoki nivo alkohola, kiselosti, tanina i boje, daje punoću i boju vinu. Takođe se koristi u vinima St. Emilion i Graves u regionu Gironde gde je mekše sa manje kiselosti i delikatnije je. U Čileu ga mešaju sa tradicionalnim vrstama Bordoa (Merlot, Cabernet Franc i Petit Verdot). U Australiji daje vino sa dobrim taninima i bojom ali se najčešće koristi za mešanje, posebno sa Cabernetom.

nazad na vrh

Srodni tekstovi