Merlot

merlot

U FRANCUSKOJ ponekad poznat kao Vitraille.

Istorijat

Merlo najverovatnije vodi poreklo iz Bordo regiona jugozapadne Francuske, mada je prepoznat tek u XVIII veku. Ova vrsta je sve važnija, i vinogradi se sve više sire duž južne Francuske. U Australiji Merlo je stigao 1960-ih godina od strane C.S.I.R.O.

Geografska distribucija

Merlo je vrlo vazna sorta grožđa Bordo regiona jugozapadne Francuske. Takođe se može naći u SAD, posebno u Kaliforniji, potom Čileu, Italiji i Australiji i sve je rasprostranjeniji. U Australiji najizvanrednija vina ove sorte se prave u južnim delovima.

Osobine

Loza: Loza je snažna i brzo raste. Sa debelim, tamnozelenim listovima, najčešće petoprstim, sa grubom gornjom površinom i krznastom donjom.

Plod: Grozdovi su veoma veliki, cilindrični, ponekad krilasti. Sastoje se od labavih, neravnomerno sazrelih bobica, koje su plavo-crne boje, hrskave, slatke i sočne.

Vino: Buke je aromatičan i u paleti se osećaju tragovi bobica i šljiva. Vino je crveno, srednje punog tela, meko i okruglo, i generalno se pravi tako da se pije rano umesto da polako stari.

 

Čuda od merloa Iako u Australiji Merlo postaje sve popularniji kao varietal vino, poznatiji je po svom doprinosu kad se meša sa drugim crnim grožđem. Kombinacija merloa i kaberne sovinjona, gde mekoća merloa remeti ravnotežu tanina i ponekad tvrdoću kabernea koji dodaje dužinu paleti, je veoma efektna i najpopularnija. Ova kombinacija se može promeniti korišćenjem Cabernet Franc ili Malbeca kao što je slučaj u poznatim crnim vinima Bordoa.

 

Više iz ove kategorije « Mourvedre Marsanne »
nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama