Mourvedre

U AUSTRIJI je poznat kao Mataro, u Korova regionu New South Walesa kao Balzacas i u Great Western district Viktorije kao Esparte. U Španiji je ova sorta poznata kao, Mataro, Monastrell, Morastell, l’Espar ili Tinto. U Francuskoj kao Mataro, Carignane u Hérault, Balzac u Konjak regionu i l’Espar u Languedocu.

Istorijat

Mourvèdre vodi poreklo iz Španije gde je već u XVI veku prepoznat, identifikovan kao Murviedro u starom kraljevstvu Valensije i kao Mataro u Kataloniji. Ova sorta se onda proširila preko Rusijona i istočno preko južne Francuske. Broj vinograda je znatno opao nakon zaraze filoksere u Francuskoj 1860-ih godina, i tek se sad, u skorije vreme sve češće sreće. Ova vrsta je stigla u Australiju u Bazbi kolekciji iz Perpinjana (Rusijon) i iako ga Mekartur nije mnogo cenio, uspeo je da preživi.

Geografska distribucija

Mourvèdre se u velikoj meri gaji u Španiji, i kroz mediteransku Francusku do Bouches du Rhone. Takođe se gaji u SAD, pogotovu u Kaliforniji, i u Australiji. U Australiji najznacajniji vinogradi su u južnoj Australiji i u New South Walesu.

Osobine

Loza: Loza je uspravna i snažna, sa srednjim tri/petoprstim listovima, tamnozelene boje.

Plod: Grozdovi su srednje veličine, dugački, kupasti i krilasti. Bobice su okrugle, srednje veličine, plavo-crne boje, sa debelom kožom i pomalo gorkim sokom.

Vino: Vino ima dobru boju, bogato je, i iako je relativno neutralne palete, često je prilično oštro dok je mlado, visokog sadržaja kiselosti i alkohola,ali parfimisano, i omekšava dok stari. Njegova oštrina dovela je do toga da se koristi kao važno blend, umesto da ostane samo varietal vino. Koristi se kao jedna od trinaest sorti prihvaćenih za produkciju poznatog Chateauneuf-du-Pape, papskog vina iz doline Rajne (Fr.).

U Australiji se koristi ili kao varietal vino, ili se meša sa drugim sortama koje se često koriste za vina iz doline Rajne (Fr.), kao sto su Grenache, Chiraz, itd.

Mourvedre se koristi ponekad u jugozapadnoj Francuskoj u pravljenju Vin de Liqueor, ili kao vino porto stila u Australiji.

 

nazad na vrh

Srodni tekstovi