Muscat De Frontignan

OVA sorta ima mnogo različitih naziva širom sveta. U Francuskoj je poznat kao Muscat Blanc (de Frontignan), Muscat à petits grains ili Muscatel, u Portugalu kao Muscatel Branco, do Douro itd., u Španiji kao Moscatel Menudo Branco, Bruno itd., u Italiji Moscato Bianco, d’Asti itd. i može biti nazvan Muskat, Muskatel, Muskateller u Nemačkoj i Austriji. U Australiji ga znaju i kao Muscat à petits grains, Brown Muscat ili Frontignac.

Istorijat

Kao najstarija poznata sorta grožđa koja verovatno vodi poreklo iz Stare Grčke odakle je prenesena kroz Italiju u romanističku Francusku, zabeleženo je da je izvezena iz luke Frontinjan u jugozapadnoj Francuskoj za vreme vladavine Sarlemanja. Muscat de Frontignan je stigao u Australiju 1832. godine u kolekciji Bazbija i Mekartur ga je 1864. godine proglasio kao pogodnom sortom za australijske uslove.

Geografska distribucija

Muscat de Frontignan je široko distribuiran ali se ne gaji uvek u velikim količinama i dok postoji pouzdana bela sorta postoje i podsorte koje prave grozdove sve tri boje: crne, roze i bele na istoj lozi. Izgleda da je bela sorta najčešća u Evropi, a ova iregulrano obojena podsorta je češće u Australiji u Južnoj Africi. Muscat de Frontignan je prisutan u Mediteranskoj Francuskoj, u Hérault, u Pirinejskom Orijentalu i Bas Languedoc. Mada se broj vinograda znatno smanjio nakon pojave filoksere, ove sorte ima u Italiji, Španiji, Mađarskoj, Grčkoj, SAD, posebno Kaliforniji, Argentini, Južnoj Africi i Australiji.

U Australiji otprilike pola ove sorte raste na jugu, a ostali vinogradi su u New South Wales i Rutherglen regionu severoistočne Viktorije gde je poznat kao Brown Muscat.

Osobine

Loza: Loza je snažna, poluuspravna, širi se i malo rađa. Listovi su srednje veličine, tri/petoprsti, tanki ,glatki, sa tamnozelenom gornjom povrsinom i bleđom donjom.

Plod: Grozdovi su srednje veličine, izduženi, cilindrični, kompaktni i ponekad krilasti. Bobice su srednje veličine, najčešće okrugle, providne, ali postaju neprovidne kad sazru i dobiju zlatno-žutu boju sa crvenkastim pegama. Sazru rano i brzo se isuše, ali se često ostavljaju da bi prozveli visoku koncentraciju šećera. Unutrašnjost je čvrsta i vrlo slatka, i sok je karakterističan po mošusnom ukusu.

Vino: Vino proizvedeno od Muscat de Frontignan grožđe se često meša sa drugim sortama, i može biti od penušavog belog vina sa voćnom, mošusnom paletom kao što je Clairette de Die iz jugoistocne Francuske, sve do suvog, mirnog, belog vina kao sto je Frontignac iz doline Barosa južne Australije, ili Vin Doux Naturel kao što je Rive Saltes u jugozapadnoj Francuskoj, ili Vin de Liqueor, pa sve do bogatog, ojačanog, desertnog vina koje sporo stari i postaje vino vrhunskog kvaliteta kao što je Muscat de Beaumes de Venisse iz jugoistočne Francuske i Brown Muscat iz Rutherglena u Viktoriji.

nazad na vrh

Srodni tekstovi