Palomino

U AUSTRALIJI je ova sorta poznata kao Paulo. Ovo belo grožđe je Listan (d’Andalousie) iz Španije i ne treba ga mešati sa crvenim grožđem koje je zabeleženo mnogo ranije iz istorijskih zapisa kao Palomino Commun. U Francuskoj i Španiji je Palomino često poznat kao Listan, u Španiji i kao Alban, Temprana or Tempranilla, u Portugalu kao Perrum, u Južnoj Afirici kao White French i u Kaliforniji pogrešno nazvan - Golden Chasselas.

Istorijat

Palomino vodi poreklo iz Andaluzije. U Bazbi kolekicji zabeleženo je kao jedna od sorti koje je doneo iz Malage pod imenom Temprana.

Geografska distribucija

Španija je glavni proizvođač Palomino grožđa posebno u regionu Herez, ali ova sorta se može naći u južnom Portugalu, Midi regionu južne Francuske, Južnoj Africi, Kaliforniji i Australiji. Edvard Pik je bio prvi koji je doneo ovu sortu u južnu Australiju kada je uvezao Palomino pelcere direktno iz Španije za svoj vinograd u Klarendonu 1849. godine.

Osobine

Loza: Loza se širi dok raste, poluuspravna je, relativno snažna i generalno puno rađa.
Listovi su od srednjih do velikih, sa dubokim urezima i petoprsti su. Imaju grubu, tamnozelenu gornju površinu, i vrlo krznastu donju.

Plod: Grozdovi su veliki, kupasti, krilasti i labavi. Bobice su srednje veličine, okrugle, črvste, tvrdokožne, brzo sazrevaju i postaju zlatne i tamnije u boji dok sazrevaju.

Vino: Sok ima nizak sadržaj kiselosti sa relativno neutralnom aromom. Palomino se najčešće koristi u pravljenju ojačanih vina, posebno šerija, u Španiji, Južnoj Africi i Australiji, mada se koristi i za pravljenje suvog, svežeg, prijatnog, belog, stonog vina u južnoj Španiji i Australiji.

nazad na vrh

Srodni tekstovi