Pedro Ximenez

pedro_ximenez

DOK je ime Pedro Ximénez široko rasprostranjeno u Španiji, takođe je poznat kao Ximénès i Pedro Ximen, PX, i kao Jiménez i Pedro Jimènez u Andaluziji i Pedro Giménez u Argentini..

Istorijat

Smatra se da je Pedro Ximénez španskog porekla gde sei dalje gaji. Džejms Bazbi je doneo uzorke iz Xeres de la Frontera u kolekciji 1832. godine, ali ga Mekartur uopšte ne spominje u beleškama o sortama vina koja su dobro preživljavala u Australijskim uslovima. Medjutim, Doktor A.C. Kelly spominje ovu sortu u knjizi The Vine in Australia (Loza u Australiji) 1861. godine i kaže da je uvezena direktno iz Jereza u južnu Australiju, da se sadi u Klarendonu i da su neke loze bile donete iz botaničke bašte u Sidneju i botaničke baste u Adeleidu oko 1839. godine.

Geografska distribucija

U Španiji se Pedro Ximénez najčešće gaji u Andaluziji, Extramaduri i Valenciji. Smatra se najvažnijom belom sortom grožđa za Argentinu, mada se javila sumnja oko autentičnosti ove sorte. Ima malih vinograda u Kaliforniji, Čileu i Australiji.

Osobine

Loza: Loza je uspravna i snažna. Listovi su srednji do velikih, jarko zeleni sa glatkom i ravnom gornjom površinom i krznastim izraženim venama na donjoj povrsini. Listovi su petoprsni i nepravilnog oblika.

Plod: Grozdovi su ispod prosečne do prosečne veličine, cilindrični, krilasti i kompaktni. Iako se bobice razlikuju po veličini, sazru u isto vreme. Bobice su skoro savršeno okrugle, tankokožne, transparentne i meke, daju izuzetno sladak sok.

Vino: Pedro Ximénez daje vino dobrog kvaliteta sa lepom, prijatnom i neutralnom paletom. Ova sorta se takođe koristi u proizvodnji suvih ojačanih vina u Španiji, ali se koristi i za pravljenje suvih belih stonih vina u južnoj Španiji i često meša sa drugim belim sortama u Španiji i Australiji.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama