Roussanne

POZNAT je kao (Petite) Rousette u istočnoj Francuskoj, kao Ardèche u Ainu, kao Bergeron u Savoie, Plant de Seyssel u Ainu i kao Fromenteau u Isère.

Istorijat

Rusan izgleda da vodi poreklo iz mesta gde se uglavnom gaji na obali Rajne, u dolini Isère u istočnoj Francuskoj. U Australiji se Rusan imenuje kao jedna od sorti iz kolekcije Džejmsa Bazbija, ali je Mekartur ne spominje u svojim komentarima. Medjutim, Rusan je ponovo donet u Australiju od strane CSIRO 1982. godine.

Geografska rasprostranjenost

Vinogradi Rusana se nalaze u regionima sa mediteranskom klimom kao što su gornja dolina reke Rajne u istočnoj Francuskoj, te u regionu Toskane u Italiji blizu Lucca.
U Australiji su značajni vinogradi u Yarra Valley u Viktoriji.

Osobine

Loza: Loza je snažnog rasta i polu-uspravna, ali može biti krhka. Listovi su od srednjih do velikih, relativno debeli, tri do petoprsni i grubi sa tamnozelenom gornjom površinom i mekom donjom.

Plod: Grozdovi su srednje veličine, izduženi, polu-cilindrični i jasno krilastog oblika. Bobice su male, okrugle, ponekad nepravilne, vrlo zlatne i dobijaju pege boje rđe kad potpuno sazru. Koža je čvrsta sa hrskavom unutrašnjošću i vrlo slatkim sokom.

Vino: Rusan se vrlo retko koristi za pravljenje varietal vina i najčešće se meša sa Marsanne čime se dobija poznato belo vino Hermitage iz doline reke Rajne. Ono dodaje eleganciju, delikatnost i aromu marsanu, i kvalitet rusana se poboljšava s godinama. Takođe se koristi u proizvodnji vin de paille iz istog regiona, čime sok postaje gust i viskozan; koristi se za penušava vina Saint Peray i može se koristiti u Châteauneuf-du-Pape, kao i u proizvodnji Montecarlo Bianco u Toskani u Italiji.

U Australiji rusan se najčešće koristi sa Marsanne u Yarra Valley u Viktoriji da bi se proizvela vina Rajnskog stila.

 

nazad na vrh

Srodni tekstovi