Sauvignon Blanc

sauvignon_blanc

OVA sorta se u Francuskoj naziva Petit Sauvignon ili Sauvignon Jaune u regionu Žironda na jugozapadu Francuske i Sauvignon Fumé ili Blanc Fumé u zapadnoj i centralnoj Francuskoj.

Istorijat

Izgleda da sovinjon vodi poreklo iz oblasti Žironda u jugozapadnoj Francuskoj i da je tamo bila rasprostranjena sorta u 17. veku. Doneta je u Australiju preko kolekcije Bazbi 1832. godine.

Geografska rasprostranjenost

Sovinjon je u Francuskoj naročito važan u regionu Bordo na jugozapadu Francuske i regionima Sancerre i Pouilly u dolini reke Loare u zapadnoj Francuskoj. Značajne plantaže nalaze se i u SAD — naročito u Kaliforniji – na Novom Zelandu i u Australiji. Najveće plantaže u Australiji nalaze se u južnoj Australiji, ali je ova sorta prisutna i u Viktoriji, Novom Južnom Velsu i zapadnoj Australiji.

Osobine

Loza: Čokot je bujan i raste uspravno. Listovi su mali, tro ili petoprsni, s gornje strane mat i zeleni, s naličja imaju malje.

Plod: Grozdovi su mali, kratki, zbijeni i konusnog oblika. Zrna su mala, pomalo izdužena i providna, sa debelom kožicom pre no što sazru.

Vino: Vino koje se u Francuskoj pravi od sovinjona može biti sofisticirano, intenzivno, slatko dezertno vino tipično za regione Sauternes ili Barsac, kada se sok sovinjona doda osnovi semijona (Semillon) vino dobija na jačini, boji i bukeu. Koristi se i za suva bela vina u susednom regionu Graves, gde vino vremenom dobija na jačini i bukeu. Takodje se koristi i za čuvena vina Sancerre i Pouilly-sur-Loire gde je  to kiselkasto, suvo, resko vino sa ukusom voća i izrazitim ukusom ogrozda. Paleta ovog vina u Australiji zavisi od klimatskih uslova i zemljišta kao i recepta za pravljenje vina. Plod koji raste u hladnijim klimatskim uslovina daje vino sa visokim procentom kiselosti i paletom koja ima ukus ogrozda. Plod iz toplijih krajeva daje vino sa voćnom tropskom paletom. Vino se obično drži u drvenim burićima što mu daje bogatiju paletu. Od australijskog Sauvignon Blanc se obično pravi suvo vino voćnog ukusa, iako neki uspešni proizvodjači prave slatko “lepljivo” dezertno vino. Novi Zeland je postao poznat po proizvodnji Sauvignon Blanc vina koje ima veoma specifične osobine dok je mlado.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama