Semillon

U AUSTRALIJI je poznat i kao Hunter River Riesling, a u Francuskoj kao Gros Semillon ili Semillon Muscat.

Istorijat

Izgleda da semijon vodi poreklo iz regiona Bordo na jugozapadu Francuske, gde je bio poznat u 18. veku. U Australiju je verovatno doneta  posredstvom kolekcije Bazbi. Poznato je da se od semijon groždja u oblasti Hunter Valley u Novom Južnom Velsu pravilo vino početkom četrdesetih godina XIX veka.

Geografska rasprostranjenost

Semijon je glavna sorta belog groždja u regionu Gironde u zapadnoj Francuskoj koja se često meša sa drugim belim sortama i sastojak je svetski poznatih slatkih vina iz oblasti Sauternes i Barsac i suvih belih vina iz oblasti Graves. Uzgaja se i u Čileu, Argentini, SAD – naročito u Kaliforniji i u Australiji. Najznačajnije plantaže u Australiji se nalaze u dolini Hunter i u oblasti Murrumbidgee Irrigation u Novom Južnom Velsu i dolini Barossa i regionima Clare u južnoj Australiji.

Osobine

Loza: Čokot je vrlo bujan sa velikim, širokim, debelim, tro ili petoprsni tamno zelenim listovina, s lica rapavim, a s naličja maljavim.

Plod
: Grozdovi su zbijeni, razgranati, srednje veličine, cilindričnog oblika. Zrna su obično okrugla, sa tankom kožicom, veoma sočna i slatka, sa ukusom karakterističnim za ovu sortu. Kada prezru i napadne ih botrytis cinerea (plemenita trulež ili crvenilo) postaju glavni sastojak jedinstvenih vina iz oblasti Sauternes.

Vino
: Semijon grožđe je karakteristično po tome što od njega mogu da se prave različita vina. Iz regiona Bordo u Francuskoj  potiču čuveni Sauternes i Barsac. Ova vina se proizvode od prezrelog groždja semijon koje je napala botrytis cinerea i ručno se bere kada dodje pravo vreme. Kada se pomeša sa manjom količinom Sauvignon Blanc i Muscadelle, nastaje žitko vino sa izrazito voćnom arom, intenzivno, dugotrajno, koje često ima ukus limuna. Kada groždje nije izloženo botrytis cinerea, od njegovog soka se pravi suvo belo vino koje fermentiše u drvenim burićima i ima karakterističan ukus kao vina iz oblasti Graves, takodje iz regiona Bordoa. Vino koje se u Australiji pravi od semijona ima drugačije osobine zavisno od klime i tla kao i recepta po kojem se pravi. Iz hladnijih oblasti, vino je visoke kiselosti, suvo i često ima ukus limuna, dok su vina iz toplijih regiona manje kisela, i imaju ukus tropskog voća. Bez obzira da li sazreva u boci ili buretu, vino se prilagođava i jednom i drugom procesu. Region Hunter u Novom Južnom Velsu je naročito poznat po svom semijonu koji sazreva u boci, vinu boje starog zlata sa ukusom meda, intenzivnog i dugotrajnog. Osim toga, kada je izloženo botritis cinerea, dobija se slatko, aromatično i često gusto vino.

Primedbe Semijon je u Australiji poznat kao varijetetno vino (koje se pravi od samo jedne sorte groždja), mada se često meša i sa Sauvignon Blanc ili Chardonnay.
nazad na vrh

Srodni tekstovi