Shiraz

shiraz

U AUSTRALIJI poznat i kao Hermitage, u Francuskoj kao Syrah ili Petite Syrah.

Istorijat

Ova sorta izgleda da vodi poreklo iz severnog dela doline reke Rajne u Francuskoj. Poznata je u tom regionu još od dvanaestog veka. Shiraz je stigao u Australiju u Bazbijevoj kolekciji i spominje se kao sorta prilagođena za Australijske klimatske uslove u knjizi Ser Vilijema Mekartura štampanoj 1844. godine.

Geografska rasprostranjenost

Shiraz sorta se koristi u poznatim vinima Hermitage, Crozes i Côte Rôtie u dolini reke Rajne u istočnoj Francuskoj i takođe je jedna od sorti koja se koristi za vina Châteauneuf-du-Pape. Uspešno se gaji na drugim mestima, posebno u Argentini i Australiji. U Australiji se Shiraz svuda gaji, ali najznačajniji regioni se nalaze u južnoj Australiji, u Coonawarra, Barossa Valley, McLaren Vale i Clare valley, u New South Walesu, posebno u Lower Hunter Valley i u Viktoriji kod Rutherglena i Central Highlands regionu.

Osobine

Loza: Loza je snažna, širi se i ima velike petoprsne listove sa bleđom zelenom donjom površinom i svetlo žutim žilama.

Plod: Grozdovi su dugacki, cilindrični, i postaju labavi dok bobice sazrevaju i smežuraju se. Bobice su male do srednje veličine, ovalnog oblika, tamno crne, relativno tanke kože, sočne i slatke.

Vino: Aroma ovog vina se poznaje po tragovima crnog bibera, dudinja i crne ribizle, a ponekad uz tračak katrana. Ove arome su prisutne u paleti najčešće zajedno sa tragovima tanina i drveta – posebno američkog hrasta. Dugim odležavanjem arome se mešaju stvarajući blanasiranu i bogatu paletu. Nivo kiselosti, bogatstvo palete i voćne arome će se razlikovati u zavisnosti od klimatskih uslova.

 

Sam sa samim sobom Australijski proizvođači su izabrali da proizvode vina od Shiraz grožđa koja su sad laganijeg stila i uspostavljaju balans između tanina, drveta i voća pri čemu su minimalizovali katranske tragove. U Australiji je uobičejano da se sok od Shiraza kombinuje sa drugim Shiraz sokovima istog kvaliteta ali iz drugih vinograda ili država i klimatskih regiona time stvarajući izbalansirano vino. Sok od Shiraz se ovde često meša sa Cabernetom i sa manje poznatim vrstama kao što je Mourvèdre i Grenache. Takođe se koristi u proizvodnji penušavih crnih vina, stil koje je trenutno popularan u Australiji Odlična su i ojačana vina porto stila.
nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama