Sylvaner

Silvaner (Sylvaner) je grožđe od kojeg se dobija istoimeno vino. Najviše ga ima u Austriji i Nemačkoj gde mu je zvanični naziv Grüner Silvaner, te Alzasu u Francuskoj gde ulazi u sastav tamošnjih Grand Cru vina jer verno oslikava teroar i može dati elegantan proizvod. U Švajcarskoj je poznaju pod imenom Johannisberger dok u Hrvatskoj važi naziv zeleni silvanac..

Istorijat

Smatra se da sorta poreklo vodi iz Transilvanije, te da je loza odatle preneta u Nemačku gde se i spominje u srednjevekovnim zapisima 1659. godine u okrugu Kastel, mada ima i opnih koji tvrde da je kolevka silvanera Austrija.

Pretpostavka je da ime vodi poreklo od latinskih reči za šumu (silva) ili divljinu (saevum), asocirajući da se smatralo kako potiče od divljih loza. DNA otisak sugeriše da je silvaner potomak traminca i takozvanog austrijskog belog grožđa (Österreichisch-Weiß) koje je danas izuteno retko.

Iako je danas slabo rasprostranjen, silvaner dvadesetih godina prošlog veka bio najpopularnija sorta u Nemačkoj, da bi tu ulogu kasnije preuzela sorta Müller-Thurgau.

Geografska rasprostranjenost

Silvaner se može naći širom centralne Evrope. U Nemačkoj ga ima na oko 5.000 hektara, gde iz vinograda na krećnjakom bogatom tlu daje vina koja se mogu meriti sa najboljim rizlinzima. U Alzasu u Francuskoj, iako se broj zasada prilično smanjio, i dalje je veoma popularan. Ima ga i u Rumuniji, Slovačkoj, Češkoj, Sloveniji, Hrvatskoj i Australiji, a u manjoj meri se gaji i u Kaliforniji gde je stigao sredinom 19. veka.

U pokrajini Baden-Virtemberg postoje varijeteti plavi i crveni silvaner od kojeg se mogu dobiti crvena vina.

Osobine

Loza: Čokot je uspravan, bujan, daje bogat plod i prilično rano i brzo sazreva. Listovi su srednje veličine, troprsti, debeli, okrugli, svetlo zeleni s lica i bez malja sa naličja. Nije preterano otporan na mraz.

Plod: Grozdovi su mali, kratki, cilindrični, zbijeni. Zrno je srednje veličine, okruglo, osim kada se deformiše usled pritiska. Zelene je boje sa smeđim tačkicama usled isloženosti suncu i prilično debelom kožicom.

Vino: Sok je prilično gust, viskozan, sa srednje do visokog procenta prirodne kiselosti, te vrlo slatkog i prijatnog ukusa. Iako je jako vino srednjeg tela, nedostaje mu specifičan ukus, dok su arome blage zbog čega proizvođači Novog sveta nisu pokazali preterano interesovanje za sortu. Zato se i često meša sa sortama poput rizlinga ili elblinga, koji je bio najpopularniji u Nemačkoj pre silvanera. Ponekad se radi i kao slatko vino, a najčešće arome su breskva, narandžin cvet, marakuja i timijan.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi