Tempranillo

OVA SORTA je u Španiji poznata pod imenom Tinto Madrid, Tinto de la Riojga, Tintao Fino, Tinto del Pais and Tinto de Toro, u Portugaliji kao Tintao Roriz ili Aragonêz, u Kaliforniji kao Valdepenas, a u Italiji (verovatno) kao Negretto.

Istorijat

Izgleda da Tempranillo vodi poreklo iz severne Španije i da je prenet u ostale zemlje u drugoj polovini 20. veka. U Francuskoj je zvanično priznat 1976. godine. Velike plantaže ove sorte postoje u Argentini od 1986. godine kao i manje plantaže u Australiji.

Geografska rasprostranjenost

Tempranillo se može naći u severnoj i centralnoj Španiji, naročito u Rioja Alta i Rioja Alavea, u Portugaliji u Aleutejo i Douro, gde se uglavnom koristi za proizvodnju porta, a u Francuskoj se može naći u regionu Midi/Aude. Dosta se gaji u Argentini, u Kaliforniji se zove Valdepenas, a eksperimentalno se uzgaja i u Australiji.

Osobine

Loza: Čokot je relativno bujan, uspravan i otporan na sušu, a zrno rano sazreva. Listovi su tamno zeleni, veliki, debeli, petoprsti, glatki sa lica i maljavi s naličja.

Plod
: Grozdovi su veliki, razgranati, cilindričnog oblika i relativno dugi. Zrno je različite veličine, najčešćre srednje, s debelom kožicom, sjajno i sočno.

Vino
: Tempranillo daje veoma obojeno, suvo, dugotrajno vino s niskim procentom kiselosti i alkohola. Obzirom da nema specifičan ukus, obično se meša sa sortama Grenache, Garnacha, Mazuelo, Graciano, a u poslednje vreme sa Cabernet Sauvignon i Merlot.

 

nazad na vrh

Srodni tekstovi