Tempranillo

tempranillo

OVA SORTA je u Španiji poznata pod imenom Tinto Madrid, Tinto de la Riojga, Tintao Fino, Tinto del Pais and Tinto de Toro, u Portugaliji kao Tintao Roriz ili Aragonêz, u Kaliforniji kao Valdepenas, a u Italiji (verovatno) kao Negretto.

Istorijat

Izgleda da Tempranillo vodi poreklo iz severne Španije i da je prenet u ostale zemlje u drugoj polovini 20. veka. U Francuskoj je zvanično priznat 1976. godine. Velike plantaže ove sorte postoje u Argentini od 1986. godine kao i manje plantaže u Australiji.

Geografska rasprostranjenost

Tempranillo se može naći u severnoj i centralnoj Španiji, naročito u Rioja Alta i Rioja Alavea, u Portugaliji u Aleutejo i Douro, gde se uglavnom koristi za proizvodnju porta, a u Francuskoj se može naći u regionu Midi/Aude. Dosta se gaji u Argentini, u Kaliforniji se zove Valdepenas, a eksperimentalno se uzgaja i u Australiji.

Osobine

Loza: Čokot je relativno bujan, uspravan i otporan na sušu, a zrno rano sazreva. Listovi su tamno zeleni, veliki, debeli, petoprsti, glatki sa lica i maljavi s naličja.

Plod
: Grozdovi su veliki, razgranati, cilindričnog oblika i relativno dugi. Zrno je različite veličine, najčešćre srednje, s debelom kožicom, sjajno i sočno.

Vino
: Tempranillo daje veoma obojeno, suvo, dugotrajno vino s niskim procentom kiselosti i alkohola. Obzirom da nema specifičan ukus, obično se meša sa sortama Grenache, Garnacha, Mazuelo, Graciano, a u poslednje vreme sa Cabernet Sauvignon i Merlot.

 

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama