Terret Noir

U JUGOISTOČNOJ Francuskoj poznat kao Tarret ili Terrain.

Istorijat

Terret Noir je veoma stara sorta koja verovatno potiče iz Hérault (Ero) u jugoistočnoj Francuskoj. Ova sorta preneta je u Australiju u kolekciji  iz. 1832. godine ali nije široko rasprostranjena.

Geografska rasprostranjenost

Terret Noir se uglavnom uzgaja u Aude, Hérault, Gard i Vaucluse regionima vina u jugoistočnoj Francuskoj. Neke plantaže se nalaze i u jugozapadnoj Francuskoj, međutim popularnost ove sorte je u padu. U Australiji postoje male plantaže u dolini Barossa na jugu Australije.

Osobine

Loza: Čokot je bujan, uspravan i obično bogato rađa. Listovi su srednje veličine, tro ili petoprstni, glatki i zeleni s lica, s beličastima maljama s naličja.

Plod: Grozdovi su obično srednje veličine, kupastog oblika, zbijeni i razgranati. Zrno je duguljasto, s debelom i čvrstom providnom kožicom, sočno, tamno crvene boje.

Vino: Terret Noir daje lako, osvežavajuće, obojeno vino s visokim procentom kiselosti, veoma aromatično i dobro se meša sa ostalim sortama. To je jedna od sorti koja je zvanični sastojak vina iz Châteauneuf-du- Pape i Côtes du Rhône iz jugoistočne Francuske.

nazad na vrh

Srodni tekstovi