Traminer (Gewurztraminer)

traminer

U FRANCUSKOJ, u Alzasu poznata je pod imenom Gentil Blanc, Weiss Edler i Knipperlé ili Kniperlé, i kao Kleiner Rauschling u Otu (Haut) i Bas Rhin i Weiss Klavner u Bas Rhinu. Tramincu se često dodaje prefiks Gewürz da dočara podvrstu koja ima aromatičniji, prefinjeniji i delikatniji sok.

Istorijat

Smatra se da ova vrsta vodi poreklo iz Tramina u severnoj Italiji i da je tokom srednjeg veka bila rasprostranjena u regionu Alto Adige, mada se obično vezuje za region Baden u Nemačkoj odakle se preko južne Nemačke, duž Rajne i Mozela proširila na Alzas, gde je zabeležena krajem osamnaestog veka. Ta sorta je dospela do Australije preko kolekcije Džejmsa Bazbija, ali je nedavno ponovo zasađena.

Geografska rasprostranjenost

Traminac (Traminer) se može naći u centralnoj Evropi,  u Nemačkoj naročito u regionima Baden i Rajnfalc (Rheinpfalz), u Francuskoj naročito u Alzasu, u Italiji, Austriji, SAD, naročito u Kaliforniji, zatim na Novom Zelandu i u Australiji.

Osobine

Loza: Čokot je bujan dok je mlad, sa tro ili petoprstnim listovima, zavisno od toga da li raste u hladnijem ili toplijem podneblju. Listovi su hrapavi, s naličja svetliji, sa maljama i srednje izraženim žilama.

Plod: Grozdovi su mali, pri čemu kompaktnost i oblik zavise od klimatskih uslova. Zrna su mala, duguljasta, a kada su zrela postaju ružičasta od sunca, imaju debelu kožicu, čvrsta su, veoma slatka i rano sazrevaju. Prinos je često nizak i može biti  prilično neizvestan.

Vino: Sok od sorte Gewürztraminer koja se odgaja u hladnijim klimatskim uslovima daje tamno, aromatično i oporo vino cvetne arome sa uskusom voća, jako, s visokim procentom kiselosti koje podseća na voće liči. Može se piti dok je mlado. U toplijim klimatskim uslovima kao u Australiji, može biti problema s kiselošću, a ukus može čak da ima nagoveštaj ulja. Vino Gewürztraminer iz Alzasa u severnoj Francuskoj suvo je sa karakterističnim ukusom voća. Izuzetno, prilikom kasne berbe, dobija se vino dugotrajnog kvaliteta, s visokim procentom alkohola, poznato pod imenom Vendange Tardive, ili još kvalitetnije vino Sélection de Grains Nobles. U Australiji, traminac se obično meša sa rizlingom i tako nastaje popularno vino Traminer-Riesling.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama