Logo
Odštampajte ovu stranicu

Verdelho

verdelho1

U AUSTRALIJI se ponekad naziva Madeira u Novom Južnom Velsu. U Portugaliji nosi naziv Gouveio ili Vidonia.

Istorijat

Smatra se da sorta Verdelho vodi poreklo sa Sicilije i da je na Maderu stigla u 15. veku. Odatle je verovatno došla do doline Douro u Portugaliji, a zatim u region Anžu (Anjou) i dolinu reke Loare na zapadu Francuske. Australijska poljoprivredna kompanija  uvezla je sortu Verdelho u Australiju 1825. godine i zasadila plantaže u Novom Južnom Velsu. Već sredinom 19. veka, Džozef Gilber je počeo da gaji Verdelho u dolini Barossa, a Džon Rejnel u dolini McLaren Vale i Frenk Pots u regionu Langhorne Creek.

Geografska rasprostranjenost

Sorta Verdelho je najrasprostranjenija sorta belog groždja na Maderi. Ima je i u dolini Douro u Portugaliji i dolini Loare na zapadu Francuske. U Australiji postoje plantaže u Novom Južnom Velsu, južnoj i zapadnoj Australiji, pri čemu su vina iz zapadne Australije naročito na dobrom glasu.

Osobine

Loza: Čokot je relativno bujan i daje veliki prinos. Listovi su srednje veličine, troprstni, okruglasti, mat s lica i maljavi s naličja.

Plod: Grozdovi su razgranati, mali i rastresiti, s malim zrnima koja imaju čvrstu kožicu, duguljasta su i zlatno žuta kada su zrela od kojih se dobija žućkasto-zeleni sladak sok.

Vino: Osobine i jačina vina koje se pravi od sorte Verdelho grožđa variraju zavisno od klimatskih uslova i tehnika za proizvodnju vina. Ovo vino je obično aromatično, obojeno, s visokim procentom alkohola i uskusom koji može biti jak, s primesom voća, začina i oraha i aromom tropskog voća. Sorta Verdelho se u Portugaliji koristi za proizvodnju ojačanih vina i predstavlja glavni sastojak čuvenih vina iz Madere. U Francuskoj se od te sorte pravi suvo belo vino. U Australiji je popularno jako vino s ukusom voća. U drugim zemljama Verdelho se često meša za proizvodnju trajnjih ili jačih vina.

Content&Design © Vino.rs!. All rights reserved.