Zinfandel

zinfandel1

U ITALIJI je to verovatno Primitivo/Primativo, takođe poznata kao Taranto, i Plavac Veliki u  Dalamciji.

Istorijat

Zinfandel je u SAD verovatno stigao početkom 1800. godine preko istočne oblale i do San Hozea u Kaliforniju sredinom 19. veka (1859).  Zinfandel i Primitivo su verovatno dva klona iste sorte grožđa, a Plavac Veliki je varijanta koja je nastala mešanjem Zinfandela i Dobričica, poznata još pod imenom Crljenak. S druge strane, već dve stotine godina, Primitivo se smatra jednom varijantom u regionu Puglio (Apulia) na jugoistoku Italije.

Geografska rasprostranjenost

Zinfandel je drugo najrasprostranjenije crno groždje u Kaliforniji. U Italiji, Primitivo ili Taranto naročito se uzgaja u južnoj Italiji u Apuliji, a još uvek se može naći u  Dalmaciji. U Australiji postoje male plantaže uglavnom u zapadnoj Australiji i u  Mclaren Southern Vales regionu na jugu Australije.

Osobine

Loza: Najkvalitetnije groždje dobija se od starih, niskoprinosnih čokota. Loza je prilično bujna i prija joj klima koja varira od hladnog do toplog. Ne voli izuzetno tople regione.

Plod: Sa grozdovima treba oprezno postupati jer plod često neujednačeno sazri, a dešava se i da dehidrira na toploti. Berba se obično obavlja relativno rano, ali ako je dobra sezona, i kasna berba može biti dobra.

Vino: Zinfandel daje sok koji može imati visoki procenat alkohola i šećera, ima intenzivnu boju koja može da varira, i ima izraženu aromu. Kvalitet i ukus vina u velikoj meri zavisi od mikroklime, visine, doba berbe, umešnosti vinara i tržišta kojem je završni proizvod namenjen.

Više iz ove kategorije « Muskat Hamburg Viognier »
nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama