Carignan

carignan

U FRANCUSKOJ je poznat kao Carignane noire, Crignare ili Plant d’Espagne. U Španiji  kao Tinto ili Cariñena, a u Italiji kao Carignano. U Australiji, vrsta koja je poznata kao Carignan je ustvari portugalska vrsta Bomvedro ili Bonvedro.

Istorija

Najverovatnije je nastala u Španiji blizu sela Cariñena u Aragonu. Poznat je bio u regionu Pyrenées Orientales u Francuskoj u dvanaestom veku, odakle je stigao u mediteransku oblast. Iako je zapisan u Bazbijevoj kolekciji iz 1832. ne postoje potvrde o komercijalnom sađenju u Australiji.

Geografska distribucija

Carignan je jedna od najsađenijih vrsta u regionu Pyrenées Orientales jugozapadne Francuske i raste svuda po Mediteranu. Ima dosta vinograda u SAD, u Kaliforniji, Španiji, Čileu i Argentini. Nema značajnih vinograda u Australiji.

Karakteristike

Loza: Loza je jaka, uspravno raste i puno rađa. Listovi su veliki, debeli i petokraki sa intenzivnom zelenom glatkom gornjom površinom i pomalo bledom zelenom donjom.

Voće: Grpzdovi su srednje veličine, dugački i kompaktni, ponekad krilasti a čine ga bobice koje nisu podjednako zrele. Bobice su plavo crne, ovalne, dosta debele kože, čvrste i sočne. Kasno sazrevaju i vrlo su podložne gljivičnim bolestima.

Vino: Vino je tvrdo i gorko sa slabo raznolikim karakterom dok je mlado i zbog toga Carignan u Francuskoj nije prezentiran kao singl varietal vino. Kao takav se javlja ali vrlo retko u Kaliforniji. Međutim, ovaj grozd dosta toga može da pruži u finesi, dužini, voćnom ukusu i često je blendiran sa vrstama kao sto su Grenache, Morrastel, Cinsaut, Mourvèdre, Shiraz ili Aramon. Sa godinama gubi gorčinu i tvrdoću, dobija mekšu i zaokruženu paletu.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama