Chenin Blanc

chenin_blancSORTA je u Francuskoj poznata i pod imenom Pineau de la Loire, Blanc d’Anjou, Plant d’Anjou, Gros Pinot Blanc de la Loire i Gros Chenin. U Juznoj Africi kao  Steen.

Istorija

Chenin Blanc vodi poreklo iz Anžua, južno od Loare na severozapadu Francuske gde se pojavilo već u devetom veku. Kasnije je prenet u dolinu reke Rone na istok. Izgleda da se Chenin Blanc u Australiji pojavio još na početku naseljavanja, ali su mu davali pogrešna imena. Zabeleženo je da je C. Waterhouse uzgajao Steen u Hajerkombu u južnoj Australiji 1862. godine i da je proizvodio vino.

Geografska rasprostranjenost

Chenin Blanc se još uvek u Francuskoj može naći u regionima Anzu, Turen i dolini reke Loare. Trenutno se uzgaja i u SAD, naročito u Kaliforniji kao i u Južnoj Africi, Čileu, Argentini, Novom Zelandu i Australiji. Najviše vinograda ove sorte u Australiji nalazi se na jugu, mada je uspešna i na zapadu.

Karakteristike

Loza: U povoljnim uslovima buja. Polu-uspravna je i zrno kasno zri. Listovi imaju od tri to pet pera i hrapavu, tamnozelenu gornju površinu a mekani su sa donje strane.

Plod: Grozdovi su srednje veličine, kompaktni, kupastog oblika i razgranati. Zrna su prosečne veličine, ovalnog oblika, sa tankom kožicom i žutozelene boje koja je mestimično crvenkasta. Daju sladak sok.

Vino: Vino koje se proizvodi od grožđa Chenin Blanc razlikuje se zavisno od zemljišta i klimatskih uslova, sezonskih varijacija i tretmana proizvođača. U hladnijim oblastima sok sadrži dosta kiseline i alkohola sa jakim ukusom voća, koji često ostavlja osećaj slasti. Postaje bolje starenjem i dobija aromu meda i cvetova. Kada se ovo vino tretira kao suvo belo vino, ono će i dalje imati voćnu aromu velikog intenziteta kao bela vina iz Anzua. Kada se zrno ostavi na lozi i dobije botrytis cinerea, onda se dobija jako slatko gusto dezertno vino koje dobija na kvalitetu tokom vremena. U oblasti Turen u Francuskoj ova sorta vina zavisiće od godišnjeg doba i može se kretati od relativno suvog, aromatičnog vina do gustog slatkog dezerta. Penušavo vino is Vuvreja je naročito popularno. Dobro uspeva i pod nepovoljnim klimatskim uslovima. U Australiji Chenin Blanc je najčešće oporo suvo belo vino sa velikim procentom kiselosti i intenzivnom aromom voća što je rezultat čuvanja u drvenom buretu. Često se meša i sa drugim sortama belog grožđa naročito semijonom.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama