Dolcetto

U ITALIJI Dolcetto je poznat kao Dolsin, Dolsin Nero i njegovih sedam DOC-ova se u Piedmontu razlikuju po imenima regiona kao Dolcetto d’Alba, Dolcetto di Diano d’Alba, d’Astilba, d’Asti, etc.

Istorijat

Dolcetto se gaji u Piedmontu još od jedanaestog veka, mada je moguće da vodi poreklo iz Francuske. Mogu se naći manji vinogradi u Argntini i Australiji. Prvo je u Australiji zasađen u Viktoriji i južnoj Australiji 1880-tih godina, ali je nestao tokom naredne dekade, osim u malom regionu, Great Western districtu Viktorije, gde je ova sorta doneta 1867. godine.

Geografska distribucija

Dolcetta je najviše u severozapadnoj Italiji u Piedmontu, gde su najbolji uslovi za gajenje ove sorte. Njegova ograničenja i zahtevi sprečavaju da distribucija bude šira.

Karakteristike

Loza: Nije jaka, sklona je gljivičnim infekcijama i rađa dobro samo na mestima gde prirodni uslovi odgovaraju potrebama. Listovi su mali, imaju tri do pet prstiju i male dlačice na donjoj površini.

Plod: Grozdovi su male do srednje veličine, krilati i labave forme. Bobice, koje su od prvih što sazrevaju u Piedmontu su male i okrugle.

Vino: Sok Dolcetta ima visoki sadržaj šećera i kiseline, sa srednjim alkoholnim i niskim sadržajem tanina. Vino je bistro, jarke crvene boje, ima voćnu, cvetnu i glatku paletu, često sa tragovima badema. Pošto brzo stari, pije se mlado.

nazad na vrh

Srodni tekstovi