Durif

SORTA je poznata jos kao Plant Durif, Plant Fourchu, Pinot de Romans i Pinot de l’Hermitage (iako nije u srodstvu sa pinom) u Francuskoj. U Kaliforniji, gde se gaji pored Peloursin (od koga se ponekad teško razlikuje), poznata je kao Petite Sirah.

Istorijat

Durif je stvorio Dr. Durif u jogoistočnoj Francuskoj oko 1880. godine i moguće da je stvoreno od semena Peloursina, uz koje se ova sorta često gaji i od koje se teško razlikuje.

Geografska distribucija

Durif je prvobitno nađen u Isère, Ardèche i Savoie, ali vinogradi su sve ređi u skorije vreme. Trenutno se dosta sadi u Kaliforniji, a u Australiji najveći vinogradi su u severoistočnoj Viktoriji.

Osobine

Loza: Loza je snažna i širi se dok raste. Listovi su srednje do veliki, najčešće petoprsni, sa mat, zelenom gornjom i bleđe zelenom, skoro mat donjom površinom.

Plod: Grozdovi su srednje do veliki, cilindrični, kompaktni i pomalo krilasti. Bobice su crne, male do srednje veličine, skoro ovalni (mada na oblik moze da utiče tesnoća grozdova), čvrste, tanke kožice i produkuju sladak sok.

Vino: Je tamne boje, sa visokim nivoom tanina i začinjenog, šljivastog ukusa. U Kaliforniji se koristi kao vino za mešanje, a u Australiji u proizvodnji penušavih vina.

nazad na vrh

Srodni tekstovi