Vinski put Šumadija

Pogled sa terase vinarije Despotika Pogled sa terase vinarije Despotika

Od Beograda na severu do Kragujevca na jugu, od Lazarevca na zapadu do Velike Plane na istoku, prostire se vinski put Šumadija, praktično u srcu Srbije. Zbog činjenice da se na njemu nalazi Kraljevska vinarija na Oplencu koju je Aleksandar I Karađorđević osnovao 1931. godine, naziva se i Kraljevski vinski put.

Površine nešto manje od 250.000 hektara, vinogradarski rejon Šumadija nudi veliki broj brdovitih pošumljenih terena kao što su oni na obroncima planina Rudnika, Venčaca, Bukulje, doline brojnih reka, među kojima i Velike Morave uz koju se pruža nekadašnji Carski drum, a danas auto-put E-75, turistička žila kucavica što vodi do grčkih obala. Pećine, banje, parkovi, brojne crkve, manastiri i istorijski spomenici ukrasi su onoga što vinske turiste najviše zanima, a to su brojni vinogradi i tridesetak vinarija koje uz dva manastirska podruma svake godine iznenade sve višim kvalitetom vina i turističke ponude.

Tipicna vina na vinskom putu sumadije
Tipična vina na vinskom putu šumadije

Vina su najvećim delom od internacionalnih sorti, mnoga sa geografskim poreklom. Uz one najpoznatije kao što su kaberne i merlo, ili šardone i sovinjon, ima tu i nesvakidašnjih sorti za ovo područje, poput palave, malbeka, sanđovezea, reboa, kolombara, crne malvasije, a raduje sve veće učešće autohtonog prokupca (kameničarke) i crne tamjanike, te domaćih belih sorti morave, smederevke i tamjanike.

Široki izbor sorti i stilova, od vrhunskog penušavca do ledenog vina zadovoljiće svakog vinoljupca, pogotovo uz lokalne specijalitete gde je pečenje sa ražnja nezaobilazna gurmanska poslastica. A uz pečenje savršeno se uparuje šumadijska Ružica od prokupca, tradicionalna varijanta tamnijeg roze vina koju radi Udruženje vinara Šumadije.

DSC 0085
Kraljevska vinarija u Topoli

Vinogradarski rejon Šumadija čine četiri vinogorja: Krnjevačko, Oplenačko, Račansko i Kragujevačko, uz vinogradarsku oazu Grošnica južno od Kragujevca. Ukupno 1.120 hektara vinograda od čega nešto manje od polovine vinskih sorti.

Vinski put Šumadija nudi četiri zanimljive vinske ture.

Aleksandrovic 35
Vinogradi vinarije Aleksandrović    Foto: Ivana Čutura

1. Vinska tura Oplenac 
Najveća vinska tura u ovoj konkurenciji je Oplenac koja obuhvata čak deset vinarija, od Kraljevske Vinarije u Topoli, preko dobro poznate vinarije Aleksandrović u Vinči, giganta PIK Oplenac koji gradi vinski hotel sa pet zvezdica, pa do pravog klastera mladih i perspektivnih vinarija u selu Lipovac među kojima se izdavajaju vinarije Zmajevac i DeLena. Tu su i Festival šumadijskih vina u Kraljevoj vinariji u Topoli i poluvekovna manifestacija Oplenačka berba u istom gradu, gde možete da dobijete odličan uvid u vina i gastronomiju ovog vinskog puta.

topola oplenac 1
Crkva Svetog Đorđa na Oplencu je i mauzolej dinastije Karađorđević

2. Vinska tura Krnjevo
Kao najmanja od četiri ova tura obuhvata poznati Podrum Radovanović, najstariju registrovanu privatnu vinariju u Srbiji posle raspada Jugoslavije, zatim prelepi manastir sa manastirskom vinarijom Koporin, izuzetno turistički zanimljivu vinariju Despotika u mestu Vlaški Do, u okviru koje se nalazi i mali Muzej vinodeljstva Srbije, te podrume Madžić i Pavlović.

Eden vinarija 087
U Šumadiji ozbiljna zakuska ne može bez pečenja

3. Vinska tura Kragujevac
U samom srcu Šumadije ova tura obuhvata sedam vinskih stanica. Uz već etablirane vinarije Art Wine, Katanić i Stari Hrast, tu su i brojna nova imena od kojih Podrum Pevac već osvaja značajna međunarodna priznanja, ali i Podrum manastira Drača. Ne treba zaboraviti ni to da je Salon vina u Kragujevcu postao bitna odrednica vinske kulture centralne Srbije.

Eden vinarija 088
Spektakularna vinarija Eden u selu Ranilović gaji u vinogradima internacionalne sorte     Foto: Boban Vidović

4. Vinska tura Venčac
Najbliže Beogradu na ovom vinskom putu nalazi se tura između Aranđelovca, Kosmaja i Avale na kojoj vas očekuje osam vinarija među kojima Vladimir i Trilogija s odličnim vinima od merloa, a posebno interesovanje privlače neke potpuno nove gde se ističu ambiciozne vinarije Eden i Matijašević.  |

Vinski Put Sumadija

Mapu vinskog puta Sumadije preuznite OVDE
nazad na vrh

Srodni tekstovi