Vinski put Leskovac-Vranje

Vinogradi vinarije Prima    Vinogradi vinarije Prima

Vinski put Leskovac-Vranje nalazi se na krajnjem jugu Srbije i prolaze kroz dva istoimena vinogradarska rejona locirana sa leve i desne obale Južne Morave i oko autoputa E75 sve do granice sa Severnom Makedonijom.

Leskovac je prvi deo ovog vinskog puta i prolazi kroz četiri vinogorja: Babičko, Pustorečko, Vinaračko i Vlasotinačko. Leskovački rejon obuhvata vinogradarske terene oko grada Leskovca u pobrđu sliva Južne Morave i njenih pritoka:  Veternica, Jablanica, Pusta Reka, Vučjanka i Vlasina. U blizini Leskovca su i tri veštačka jezera: Brestovačko, Vlasinsko i jezero Barje.

Tipicna vina
Tipična vina Leskovca i Vranja

Leskovac sa oko 60.000 stanovnika dobio je ime po šumama leske. Veoma je pogodan za turizam zbog interesantne arhitekture, gastronomije i čuvenih manifestacija kao što su leskovačka Roštiljijada, Internacionalni filmski festival – LIFFE, manifestacija Dani vina u Vlasotincu, a tu su i Narodni muzej u Leskovcu, Gradska kuća, Spomen-kuća Koste Stamenkovića, Muzej tekstilne industrije u selu Strojkovcu. Caričin grad ili Justinijana Prima, značajan je arheološki lokalitet u Lebanu kog je podigao vizantijski car Justinijan I sredinom VI veka.

ALEKSIC Vinarija 13072016 0039
Narodni muzej u Vranju nalazi se u zgradi Pašinog konaka

U blizini Lebana, na lokalitetu Rimska vila u selu Vrbovac otkivene su kamene vinske prese (3-4. vek). Ranovizantijsko utvrđenje i crkva Sv. Nikole nalaze  52 km od Leskovca u Sijarinskoj banji koja je poznato lečilište i mesto za odmor a potiče iz doba Rimljana. Vredni pažnje su i Jašunjski manastir (1517),  manastir i Crkva Svete Petke u Rudaru (1799), a u Leskovcu  Crkva odžaklija i Saborna crkva Svete Trojice.

Prema Popisu poljoprivrede iz 2012. godine u Leskovačkom rejonu postoji 1.282 hektara vinograda sa vinskim sortama, kako autohtonim kao što su  prokupac, tamjanika, smederevka i vranac, tako i internacionalnim. Proizvodnju vina karakteriše mala proizvodnja velikog broja proizvođača u okolini Leskovca i Vlasotinca, dok se poslednjih godina pojavilo nekoliko ozbiljnih proizvođača poput vinarija Aquila i Prima u Babićkom vinogorju i Mitrović u Vinaračkom.

Vinarija Prima vina 08
Leskovac je čuven po jelima sa roštilja 

Vranje je drugi deo ovog vinskog puta i prolazi kroz istoimeni vinogradarski rejon koji obuhvata tri vinogorja: Surduličko, Vrtogoško i Buštranjsko. Lociran u Vrtogoškom vinogorju, ide Vranjsko - Bujanovačkom kotlinom uz Južnu Moravu. Klima u Vranjskoj kotlini je umereno kontinentalna sa velikim brojem sunčanih dana i takođe velikom razlikom između dnevne i noćne temperature što veoma pogoduje sazrevanju grožđa.

Vinarija Prima vina
 Presečinsko jezero u okolini Leskovca   Foto: Wikipedia/Miljan Simonović

Prema Popisu poljoprivrede iz 2012. godine u Vranjskom rejonu postoji 317,73 hektara sa vinskim sortama, a vinogradi su uglavnom locirani na nadmorskim visinama od 420 m do 650 m. Na ovom vinskom putu lider u proizvodnji visoko kvalitetnih vina je vinarija Aleksić u Vranju, a treba pomenuti i Podrum Stari dani u mestu Rakovac. Obe se nalaze u Vrtgoškom vinogorju.   |Vranje je sa oko 55.000 stanovnika administrativni, kulturni i ekonomski centar Pčinjskog okruga.

Kraj je bogat mineralnim vodama i poznat po Vranjskoj i Bujanovačkoj banji, a čuven je i ovdašnji roštilj. Najzanimljivija odredišta su srednjovekovna tvrđava Markovo Kale kraj Vranja uz koju je vezana legenda o Marku Kraljeviću, potom Beli most ili Most ljubavi iz turskog perioda i Muzej kuća Bore Stankovića. Jugoistočno od Vranja, na granici sa Severnom Makedonijom u dolini reke Pčinje nalazi se manastir Prohor Pčinjski (11. vek) kog je prema predanju podigao vizantijski car Roman Diogen.

 Karta Leskovac i Vranje

Mapu vinskog puta Leskovca i Vranja preuznite OVDE
nazad na vrh