Vinski put Toplica

Foto: AdobeStock Foto: AdobeStock

Vinski put Toplica nalazi se u centralnoj Srbiji zapadno od Niša i reke Južna Morava, pored autoputa A1 (E75). Ovaj vinski put prolazi kroz istoimeni Toplički vinogradarski rejon obuhvatajući tri vinogorja: Prokupačko, Jugbogdanovačko i Žitorađsko. Smatra se postojbinom srpske autohtone sorte prokupac koja nosi ime po gradu Prokuplju, središtu ovog rejona.

Na području Toplice nalaze se značajni kulturno-istorijski spomenici, praistorijski arheološki lokalitet Pločnik, ostaci antičkog hrama i ranohrišćanske crkve. U Prokuplju na lokalitetu Hisar vredan pažnje je spomenički kompleks kojeg čine kula i Latinska ili Jug Bogdanova crkva iz XIV veka, crkva Svetog Prokopija iz IX veka i u starom gradskom jezgru Narodni muzej Toplice.

tipicna vina toplice
Tipična vina Toplice

Središtem rejona protiče planinska reka Toplica koja izvire ispod Kopaonika i uliva se u Južnu Moravu. Ispod brda Hisar reka stvara prirodni fenomen zvani Epigenija koji nastaje u epigenetskoj kotlini i predstavlja rečnu dolinu usečenu u viši deo terena te posmatrač ima utisak da reka teče uzvodno. Ovaj fenomen oduvek privlači pažnju, a prvi ga je opisao profesor Jovan Cvijić, akademik i osnivač srpske geografske škole. Jugoistočno od Kuršumlije na 27 km nalazi se izuzetno redak i vredan prirodni fenomen nazvan Đavolja Varoš koju čine velike kameno-zemljane figure nastale dugotrajnom erozijom ispod kojih izviru jako kisele vode narandžaste boje.

Toplički Vinogradi vinarija DSC 0325
Vinarija Doja poseduje vrhunske uslove za vinski turizam   Foto: Ivana Čutura

Toplički rejon obuhvata vinogradarske terene u slivu reke Toplice i njenih pritoka, rečica Veliki i Mali Jastrebac. Vinogradi se uglavnom nalaze na 250 do 400 metara nadmorske visine, locirani na južnim, jugoistočnim i istočnim ekspozicijama, vrhovima brda i platoima. Rejon je okružen srednje visokim planinama Veliki i Mali Jastrebac, Vidojevica i Pasjača, dok se na istoku ističe masiv planine Kopaonik. Blago brdovit deo se na istoku spušta ka zaravnima oko Južne Morave.

Toplički Vinogradi vinarija DSC 0325
Monumentalno arhitektonsko rešenje vinarije Toplički Vinogradi

U Topličkom rejonu najviše se gaje autohtone sorte prokupac, tamjanika i vranac, dok su od internacionalnih zastupljene šardone, sovinjon beli, kaberne sovinjon, merlo i kaberne fran.

Na vinskom putu Toplica nalaze se četiri vinarije. Doja je najpoznatija i najcenjenija, dobitnik mnogih značajnih priznanja za svoja vina i sa spketakularnim objektom prilagođenim za najviše domete vinskog turizma. U blizini je i mala vinarija Kostić s odličnim organskim vinima, te vinarija Aranđelović, dok se u Gojinovcu nalazi jedna od najvećih privatnih vinarija na Balkanu Toplički Vinogradi.   |

Karta Toplice

Mapu vinskog puta Pomoravlje preuznite OVDE
nazad na vrh

Srodni tekstovi