Muscat

  • Objavljeno u Bela vina
  • Bookmark and Share

Grožđe u tečnom agregatnom stanju

MUSKATEL, Muskateller (Austrija, Nemačka), Muscat à petits grains, Brown Muscat ili Frontignac (Australija), u Francuskoj Muscat Blanc (de Frontignan), Muscat à petits grains ili Muscatel, u Portugalu Muscatel Branco i do Douro, u Španiji Moscatel Menudo Branco, Bruno, u Italiji Moscato Bianco i d’Asti - sve su to sinonimi za originalnu sortu Muscat de Frontignan.

Reč je o verovatno najstarijoj sorti vina koja datira iz antičke Grčke odakle se brzo proširila po čitavom Mediteranu i Evropi prvenstveno zbog specifičnog ukusa koji je najbliži zamišljenom nektaru što s služio bogovima na Olimpu! Ukoliko ovo vino ostavite da odleži, ono će veoma sporo postati vrhunski specijalitet kao što su Muscat de Beaumes de Venise iz jugoistočne Francuske ili Brown Muscat iz Rutherglena u Viktoriji. Ali, stvar nije tako prosta...

Prepoznatljive činjenice

Ovo vino je u stvari grožđe u tečnom agregatnom stanju. Tačnije, ukoliko je proizvedeno u Italji, penušavo je i naziva se Asti, onda to vino ima apsolutno isti ukus kao grožđe od koga se dobija, što će reći usta su vam puna opojno slatkog cveća. U Alzasu i Austriji muskat je aromatično suvo vino, a u drugim regionima dodaje se alkohol i dobijaju izuzetna slatka desertna vina koje možete samo da obožavate ili mrzite u zavisnosti od toga koliko obožavate kandirane voćke ukusa pomorandže ili ananasa.

nazad na vrh

Srodni tekstovi