Riesling

  • Objavljeno u Bela vina
  • Bookmark and Share

Car gemišta

OKRUG Rheingau u Nemačkoj je postojbina ove sorte, a danas ga u Australiji zovu „rajnski” (Rhine Riesling), kako bi ra razlikovali od takođe popularnih sorti Clare Riesling (Crouchen) i Hunter River Riesling (Sémillon).

Takođe, istočnoevropska vina poput Olazrizling, Laški rizling i Welshriesling ne dolaze od ove sorte grožđa. Pre samo 3-4 decenije rizling je i u Jugoslaviji bio najpopularnije belo vino, nezamislivo za piće bez sode ili kisele vode. Reklo bi se da je čak i Superhik (Alan Ford) pio baš rizling da bi stekao svoje nadnaravne moći u stalnoj borbi protiv sirotinje a u korist bogatih!

Da li to znači da je rizling stvorio novi svetski poredak? Ne znamo, ali da znamo da se drastično menja u odnosu na date (klimatske) uslove i volju proizvođača, to je sušta istina. Od kiselog bućkuriša, do najplemenitijeg napitka, samo je u pasošu razmimoilaženje, naime - nemački rizling je top of the tops. Oni auslenderski su najčešće - neka vam Bog pomogne. Tako kažu knjige, a mi sasvim dobro znamo da je u staroj Jugi rastao sasvim dobar Riesling. Dok nije sve otišlo u... Generalno, Nemci vole te slađe varijante svoga čeda, dok su Francuzi za one suve, osvežavajuće, pune iskričavih kiselina.

Za razliku od šardonea koji MORA da se valja u hrastovini, sa rizlingom se to nikada ne radi. On je napitak „bez prevare”, pa i pored toga, ako je vrhunski, ukus mu je takav da Chardonnay posle Rieslinga ne bi ste ni osetili. I pored nesumnjivih lutanja gore-dole po listama svetske popularnosti, danas je ponovo u centru pažnje, ali su i miksevi (Gewurztraminer) sve traženiji, a Australijanci ga posebno cene zbog moguće igre na sreću - vino iz pokrajina Eden i Clare Valley je isprva limunasto a kako vreme protiče menja arome i postaje mineralnije, nekako nalik na kerozin. Pa vi vidite kad ćete odčepiti bure!

Činjenice

S nešto manje od 50.000 hektara rizling je dvadeseta vrsta po rasprostranjenosti u svetu. Gotovo pola od nekih 22.000 hektara nalazi se u Nemačkoj, a rizlingom je zasađeno oko 21 odsto ukupnih nemačkih vinograda. Oko 4.000 hektara nalazi se u francuskoj vinskoj regiji Alsace (Alzas) uz reku Rajnu, uglavnom između Strasbourga i Colmara. Švajcarska, Luksemburg, Italija, Austrija, SAD, Australija, Novi Zeland, Kanada i Južna Afrika najznačajnija su mesta gde se rizling nalazi izvan doline reke Rajne.
Smatra se da je domovina rizlinga dolina Rajne, o čemu postoje pisani tragovi iz 14. veka za Alsace, a iz 15. veka za Rheinghau (Nemačka). 

Najpoznatiji rizlinzi dolaze iz Nemačke i to iz Mosella, Rheinghaua, doline reke Nahe i Pfalza. Udruženje najboljih proizvođača rizlinga u Nemačkoj ima zaštitni znak crnog orla i zove se Grosses Gewachs. Najbolja predikatna vina (od kasne do ledene berbe) nose oznaku VDP.
Najbolji alzaški rizlinzi dolaze pod Alsace Grand Cru apelacijom, a najbolji austrijski rizlinzi dolaze iz pokrajine Wachau pod kvalitetnim rangom Smaragd, karakterističnim samo za tu austrijsku pokrajinu.

Karakteristike

Može biti suvarak sa visokim postotkom kiselina ali i finom nijasnom slasti (trocken), pa sve do veoma slatkog napitka, naravno pod uticajem botritisa ili niskih temperatura (Trockenbeerenauslese i Eiswein/ledeno-vino stilovi). Od arome jabuke i limete (Australijai botritis varijante), do mednih i naftnih nota nekad je samo par stepeni celzijusa ili hiljada kilometara razlike.

nazad na vrh

Srodni tekstovi