Semillon

  • Objavljeno u Bela vina
  • Bookmark and Share

Dragulj u kruni

SMATRA se da je ovo vino glavni sastojak jednog od najskupljih i najcenjenijih vina na svetu - Château d'Yquem, drugih 20% je naravno Sauvignon Blanc.

Zanimljivo da se Semillon u Australiji pije od tridesetih godina XIX veka, a danas je najpoznatiji onaj iz  Hunter Valley regiona. Za razliku od francuskih botritičnih vina, australijska imaju više cvetnih i voćnih aroma, sa nižim stepenom šećera ali više voćnih kiselina pa povlače na ukus tosta sa medom predivne zlatne boje.

Château d'Yquem dolazi sa 113 hektara juga Bordoa (Sauternes, Gironde) iz „mrtvačkih vinograda“ (u originalu Graves, na engleskom - „grobovi”, ali na francuskom - „ozbiljan”) što se fino uklapa u neophodnost da ga napadne botritis znan još i kao „gospodska trulež” (noble rot). Ovo vino je više nego ozbiljno: kompleksne strukture, čist koncentrat arome i izuzetna slatkost fantastično se dopunjuje sa visokim nivoom plemenitih kiselina u balansu koji vredi svakog novčiča datog za njega.

A novčića se mora dati zaista brdo za ovu bocu čarolije - malo je tih napitaka koji svoje prave kvalitete počinju da iskazuju tek nakon deceniju ili dve, a najbolje je ostaviti ovaj „šato” da na pravom mestu odmori ceo vek kako bi razvio sve šarene voćne kišobrane što ih krije ispod etikete. Kupite i zaveštajte ga odmah svojim čukununucima! (Šato iz 1811. je vrhunski stručnjak Robert Parker ocenio sa neverovatnih 100 poena 1996. godine)

Prepoznatljive činjenice

Citrusne arome uljanih tekstura, limeta, med, pa sve do neslućene slasti nalik na marmeladu i puterastih tonova što se javljaju odležavanjem, samo su osnovni razmak krajnjih polova ovog neobičnog vina. U zavisnosti od regiona iz kojeg dolazi, temperature u kojoj se uzgaja (pogotovo kad su one niže), ovo grožđe daje i napitke travnatog ili asparagus ukusa.

nazad na vrh

Srodni tekstovi