Merlot

  • Objavljeno u Crvena
  • Bookmark and Share

Druga violina

VINARI vole da porede merlo sa krupnom madame čiju oblu figuru svi obožavaju, a posebno njenu sposobnost da svoju težinu odlično nosi bez obzira na godine.

I dodaju da ona nije samo obična pin-up gerla iz Bordoa, već mnogo više od tog i da je baš zbog takve svoje prirode odlična (i jedina prava) drugarica CS (Cabernet Sauvignon), dami "otrovnog jezika" (zbog jakih tanina koji umeju da prže po jeziku, a kojih je Merlot pošteđen)!

Iako se teško primala, ova loza je bila kao stvorena za ljubav na prvi pogled. Sa višim stepenom alkohola i mekšim taninima, moglo bi se slikovito reći kako je merlo "suptilni ali bespogovorni trener koji na kosti kabernea nabacuje same korisne mišiće i prijatnim treningom dovodi bogati torzo do savršenstva". Zato i ne čudi da je verovatno jedno od najskupljih vina na svetu Chateau Petrus, u suštini čisti merlo (5% Cabernet Franc).

Prepoznatljive činjenice

Kremasto šljivast, pa čak i nalik voćnom kolaču, kad odraste na nešto hladnijem vinogorju sazreli Merlot ume da podseti na Cabernet Sauvignon sa onim paprikastim primesama što će se pravilnim čuvanjem i pravovremenim konzumiranjem zaokružiti u čokoladne, borovničaste, kupinaste i crno-ribizlaste začinske užitke.

nazad na vrh

Srodni tekstovi