Dezertna

vrste-vina-dertno1PORTO, ŠERI, MADERA su takozvana „pojačana“ vina (alkohol od 16 do 24%). Izrazito ukusna, nakon što su prošla specifičan tretman „mučenja“, izlaganja visokoj temperaturi, ili mešanja sa drugim napicima, ova vina su praktično neuništiva. Mogu se nasuti u šolju i koristiti po potrebi, flaša gotovo da im i ne treba!

 

 

 

 

 

Specijalna vina

SPECIJALNA VINA su dosta slična portu ili šeriju, ali ipak veoma različita, pogotovo po osnovnoj karakteristici - ona nisu proizvod veštih vinadžija već prirode, tačnije blagorodne truleži, nešto nalik „smrdljivim sirevima“. Ko ih voli ne može bez njih, dok oni drugi zapušavaju nos.

Opširnije...

Šeri

LOŠ IZGOVOR doveo je do imena svetski poznatog napitka. Bezuspešni napori Britanaca da izgovore reč Jerez (de la Frontera), ime postojbine ovog vina na jugozapadu Španije, dali su trade mark napitku koji nastaje od specifičnih vrsta grožđa koje raste samo na ovom području: Palomino (95% grožđa u oblasti Jerez), Pedro Himenez i Muscat.

Opširnije...

Porto

PORTO se dobija dodavanjem brendija tokom fermentacije, bar su ga tako „otkrili“ englezi dodajući alkohol u vino da se na brodovima ne bi pokvarilo, pa je rezultat slast i visok postotak alkohola. Nastao u gradu Oporto (1670. godine), pravi porto mora da potiče iz poznatog područja. Koriste se razna grožđa, recimo Tinta Cao, Tinta Roriz i Tinta Barroca, ali obaveznu osnovu čini sitnozrni Touriga Nacional, izrazito crne kožice i ljubitelj velikih vrućina. Od različitih varijeteta najčešći su Ruby (sazreva u boci) i Tawny porto.

Opširnije...

Madera

MADERA čiji ukus pomalo podseća na pečeno voće je nastala slučajno u nekoj gusarskoj bajci, a sve pod uticajem toplote i ispravanja. Prema slatkoći, raspoznaju se Sercial, Verdelho (suva), i Bual i Malmsey (od malvazije) slatka, gde je ovaj poslednji varijetet najslađi, a razlike nastaju zahvaljujući vrsti grožđa koja se koristi. Postoje još dve veoma retke vrste, Tarrantez i Bastardo (boje mahagonija). Prema stilu razlikuju se Madere: trogodišnja; petogodišnja; desetogodišnja i Frasqueira (vintage Madera). Gotovo sva madera vina u početku su bela ali sazrevanjem dobijaju zlatnožutu boju.

Opširnije...
Pretplatite se na RSS feed

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama