Šeri

  • Objavljeno u Dezertna
  • Bookmark and Share

LOŠ IZGOVOR doveo je do imena svetski poznatog napitka. Bezuspešni napori Britanaca da izgovore reč Jerez (de la Frontera), ime postojbine ovog vina na jugozapadu Španije, dali su trade mark napitku koji nastaje od specifičnih vrsta grožđa koje raste samo na ovom području: Palomino (95% grožđa u oblasti Jerez), Pedro Himenez i Muscat.

Naravno, ukoliko vas iko pita šta je to šeri, reći ćete - fino, slatko vino. NIJE TAČNO! Postoje dva osnovna varijeteta šerija: „fino“, lako i veoma suvo vino i „oloroso“, bogato, puno i takođe suvo vino. U oba se šećer naknadno po želji dodaje!
Nakon fermentacije vinar odlučuje tokom dodavanja alkohola koji će šeri biti fino, a koji oloroso, jer ako sadržaj alkohola ne pređe 15,5% na vinu će se razviti kvasna gljivica flor i stvoriti fino varijantu. Više od 18% alkohola ne dozvoljava gljivici egzistenciju i dobijate oloroso. Ali, suština šerija je u odležavanju. Solera sistem, pretakanja iz bureta u bure, stvara šeri. Novo, mlado vino se meša sa starijim. Da bi stalo u bure, mora se odliti malo starijeg šerija. Taj se šeri prebacujue u još starije bure i tako sve do devete generacije. Ovo vino se drži u suvim i provetrenim prostorijama gde dolazi do dodatnog isparavanja, pa se procenat alkohola poveća do 24%.

Vrste šerija:

FINO - svetlo vino, suvo, lako, aroma badema. Mora se držati na hladnom, ohladiti pre upotrebe i brzo popiti;
MANZANILLA - (fino) slamaste boje, lako i veoma oštrog ukusa. Varijetet passada je nakon 7 godina odležavanja boje ćilibara i puniji je;
AMONTILLADO - negde na polovini stilova fino i oloroso. Suvo ili slatko, izražena aroma jezgrastog voća (lešnici). Retko je, a ukoliko ga nađete po niskoj ceni, preskočite, reč je o falsifikatu;
OLOROSO - odležalo vino, suvo, tamnozlatno ili čak braon i sa ukusom suvog grožđa i jezgrastog voća (oraha).
PALO CORTADO - kameleonsko vino. U početku može podsećati na fino, ali se iznenada pretvara u bogatije, mirisnije oloroso varijante. Izuzetno ga je teško pronaći, ukusa je sličnog kao amontillado, i slične sudbine: podložan  falsifikatima!

VAŽNO

Šeri se pije najčešće na sobnoj temperaturi i nakon otvaranja treba ga popiti u kratkom vremenskom intervalu jer brzo propadne! Šeri nisu skupa a izuzetno su kvalitetna vina, najbolje da tako i ostane.

Slatke varijante

Slast u šeriju se dobija dodavanjem šećera, najčešće uz pomoć slatkog soka iz osušenog zrna sorte Pedro Ximenez. Vina slatkog stila su:
Pedro-Ximenez – ponekad znan i kao PX ili Moscatel (ako je od muškata). To je izuzetno slatka tamnosmeđa desertna tečnost nalik na sirup niskog procenta alkohola pa mnoge asocira na rastopljeni sladoled u koga se često dodaje:
Cream - je zaslađeni oloroso koga još nazivaju i amoroso (valjda bi tu trebalo tražiti neku slatku „ljubavnu vezu“ između vina i osećanja). Ovo su vrlo popularna vina a količina slasti ničim nije ograničena.
Medium Sherry - blago zaslađena svetlo smeđa vina;
Pale Cream - mešanjem fino vina sa lakim amontilladom. Boja svetlog zlata;
Brown Sherry - veoma tamno, bogato, slatko, oštrije od oloroso vina;
East India Sherry - vrsta Brown šerija, dosta slatko i obojeno;

Desertnih vina ima još:

Montilla podseća na šeri. U Italiji su najpoznatija Marsala (najbolja su ona koja nose oznaku Superiore, Vergine, Vergine Soleras), i toskanski Vin Santo boje ćilibara.

nazad na vrh