Specijalna vina

  • Objavljeno u Dezertna
  • Bookmark and Share

SPECIJALNA VINA su dosta slična portu ili šeriju, ali ipak veoma različita, pogotovo po osnovnoj karakteristici - ona nisu proizvod veštih vinadžija već prirode, tačnije blagorodne truleži, nešto nalik „smrdljivim sirevima“. Ko ih voli ne može bez njih, dok oni drugi zapušavaju nos.


Botritis (botrytis cinerea) „plemenita trulež“ je gljivica koja napada zrno i u grozdu povećava postotak šećera ali i nivo kiselosti pa vino nije preslatko. Najbolje botritično grožđe raste u Bordou u oblasti Graves i ponegde u Nemačkoj, Mađarskoj, ali i Austriji i Kaliforniji.

Sotern - zlatni region u Bordou. Vino se dobija od Semilliona zahvaćenog gljivicom, ali i Sauvignon Blanca i Muscadellea. Blagotvorni medni ukus i izvrstan balans stvaraju tečno zlato. Do vina nije lako doći, berba se vrši isključivo ručno, nedeljama, beru se samo grozdovi zahvaćeni botritisom. Posebnu pogodnost za razvoj plesni u komšijskom okrugu Barsac čine česte magle koje obavijaju vinograde u slivu reka Garone i Ciron. Američka vina „Sauterne“ su poluslatka i često bezukusna.

Bermet - izvanredno botritično vino iz naših krajeva (Sremski Karlovci), pilo se na bečkom dvoru, a služeno je i na Titaniku (neke flaše su i izvađene i mogu se kupiti i popiti). Posebnu čar daje mešanje sa lekovitim i aromatičnim travama i odležavanje u hrastovini.

Ledeno vino se dobija od grožđa koje se ostavlja do zimskih dana i bere po ledu. Šećer je koncentrovan čime je grozd ujedno i sačuvan. Dobija se najčešće od Rieslinga i sorte Vidal, u Nemačkoj i Kanadi. Postoje i druga vina koja se dobijaju od kasnobranih sorti, na primer: Beaumes-de-Venise, Alsace Vendage Tardive, Late-harvest Muscats.

Tokaj
(tokay) je čisto mađarska sorta a gradira se putem „putonjoša“. Reč je o korpicama koje se pune grožđem, a što više „putonjoša“ stane u bocu, boca je vrednija, a vino slađe. Ukoliko želite da probate istinski nektar koji se može piti kašičicom, kušajte Tokay Essencia.

Stickies su tamne australijske varijante Tokay vina koje se dobija od Muscat grožđa ili Muscadelle.

nazad na vrh