Chateau Musar 2001 u Grockoj

Chateau Musar 2001 u Grockoj

U februaru, dva dana pred vanredno stanje, javlja mi se stari prijatelj Džordž iz Londona da dolazi i donosi nešto posebno, Chateau Musar 2001. Džordž je navučen na organska vina kao što su neki na cigarete ili kocku i bilo mi je čudno da se odriče vrednog primerka iz kolekcije. Prošle godine izbacio je krevet iz gostinske sobe da smesti još tri frižidera za vino!

„Žena je rekla da je sada dosta“, priča mi. „Za svaku novu flašu koju doneseš u kuću moraš da odneseš dve. A ovako nešto kao što je Chateau Musar nemam s kim da podelim ovde. Zato, spremi neko moćno meso i vidimo se.”

Ali, neposredno potom granice su se zatvorile i Džordž nije došao, a ja sam izgubio nadu da ću probati ovo remek-delo porodice Hošar, jer je 2001.godinabila izuzetna berba za Chateau Musar. Tako kažu...

Chateau Musar Hochar family
Tradicija pravljenja vina duga osam vekova, porodica Hošar

Inače, porodica Hošar naselila se u Libanu u 12. veku, donevši iz rodne Francuske umetnost i zanat pravljenja vina. Shvativši da su previše južno za primenu znanja i iskustava iz postojbine, vinograde su podigli na ivicama doline Beka, na oko 1.000 metara nadmorske visine, na krečnjaku i šljunku, idealnoj podlozi za proizvodnju vrhunskih crvenih vina.

Vinariju, koja će brzo postati jedna od najcenjenijih u svetu, podigao je 1930. godine Gaston Hošar, vrativši se na prodično imanje u Libanu iz Bordoa. Zasadili su kaberne sovinjon, sinsol (cinsault) i karinjan (carignan) koji se i danas gaje uz minimalnu intervenciju u vinogradu. Prinos je ograničen na 3.500 kg/ha.

Musar Image 4
 Vinogradi Chateau Musar u dolini Beka

Chateau Musar fermentiše na divljim kvascima u betonskim tankovima uz prvo pretakanje posle šest meseci. Vino se otače u stare barike od neverskog hrasta, te u sasvim mali procenat novih. U trećoj godini vina se kupažiraju, svaki put u različitom odnosu sorti kako bi se ujednačio aromatski profil iz godine u godinu, a zatim flaširaju bez bistrenja, filtriranja i dodavanja sumpora. U flašama posle odležavaju još četiri godine.

Da se vratim na Musar koji je Džordž trebalo da donese pre šest meseci. Javlja se on nedavno i kaže sada sigurno dolazi. Iako je u međuvremenu napravio bolji sporazum sa ženom i dosta zaliha vina potrošio u vreme karantina, obećani Musar 2001 i dalje je tu i dolazi u Grocku!

Sa jedne strane željno ga pričekujem, sa druge razmišljam da li organsko vino, pravljeno bez ikakvih dodataka, uopšte može da preživi 12 godina u flaši, čak 19 godina posle berbe! I ako je preživelo, kakvo je?

IMG 20201009 164722140
Slavno vino iz Libana u društvu tamjanike Selena iz Grocke

Došao je i taj dan, Džordž i Musar su konačno tu, a tu je i mala ekipa prijatelja. Otvaram vino pažljivo. Posle pet sati u dekanteru, u čaši su se prvo razvile arome kupine, a zatim suve šljive i višnje. Pa onda oregano, tucana dimljena paprika, koža... Društvo oko stola je nabrojalo bar dvadeset aroma kako je ručak odmicao i vino se sve više otvaralo.U ustima glatko, kao ulje, sa mekim taninima i izvanrednim kiselinama koje ga čine neverovatno svežim. U grlu ostaju arome kakaoa, Oolong čaja i urmi. Svako ko se boji da pravi vino bez hemije treba da proba Chateau Muscar.

Za uparivanje smo imali 30 dana suvo stareni Angus ribeye odrezak spremljen srednje-sirov unutra, a dobro zapečen po površini. Ostavili smo i po gutljaj za suvu pitu sa suvim šljivama.Blaženstvo.

I da, valja napomenuti na kraju i to da je cena za ovakvo veliko vino veoma skromna - tek oko 40 evra u Evropi, u Libanu još manje!  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi