Kjanti u Šumadiji

  • Objavljeno u Info
Kjanti u Šumadiji

Predstavnici Udruženja Kjanti (Consorzio Vino Chianti), čuvene vinske regije u Toskani, koja objedinjuje preko 3.600 proizvođača vina, obelodanili su u Vinariji Aleksandrović početak saradnje sa novoosnovanim Udruženjem vinara Šumadije.

kjanti-vinca-02

To je potencijalno veliki iskorak za Šumadiju, budući da je Kjanti jedan od najuspešnijih vinskih regiona u svetu sa oko 15.500 hektara vinograda i proizvodnjom koja premašuje 80 miliona litara vina!

kjanti-vinca-03Spreman da pomogne Šumadiji: Đovani Busi, predsednik Udruženja Kjanti

O oblicima saradnje, koji se prvenstveno odnose na razmenu iskustava, govorili su s mnogo entuzijazma predstavnici Udruženja Šumadija, Mija Radovanović (Mali podrum Radovanović) i Branislav Avramović (Vinarija Lipovac), dok je inicijativu sa italijanske strane pozdravio Đovani Busi, predsednik Udruženja Kjanti, naglasivši neophodnost udruživanja vinara u nastupima prema stranim tržištima.

kjanti-vinca-01„Iskustva iz Kjantija biće nam svima dragocena“: Mija Radovanović

Posle konferencije za štampu usledila je i degustacija vina nekolicine šumadijskih vinara, kroz koju je goste vodio Vlada Nikolić, enolog Vinarije Aleksandrović.

Inače, Udruženje Kjanti osnovano je još 1927. godine, a boravak u Srbiji, koji je organizovala „Kuća vina”, bio je prilika da se ovdašnji uvoznici upoznaju s vinima ove regije.

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh