Srbija konačno otvara podrume

  • Objavljeno u Vesti

Dan otvorenih vinskih podruma logoDan otvorenih vinskih podruma održava se već dvadesetak godina u većem delu vinskog sveta. Konačno, ove godine ideja je impementirana i kod nas – u nedelju, 31. maja od 10 - 19 časova imaćemo prvi put Dan otvorenih podruma Srbije.

Do sad smo ovu lepu manifestaciju koja se odvija u okviru Svetskog dana vina, začetog 1993. godine u Toskani, redovno najavljivali u Istri, a zahvaljujući Gradimiru Spasojeviću autoru projekta za područje Srbije, veliki međunarodni vinsko-turistički hepening posetiće i naše krajeve i vinarije. Tog dana, u cilju brendiranja i pozicioniranja Srbije kao zemlje vina i, kako bi se poboljšala vidljivost vinogorja Srbije, te kreirao nacionalni proizvod vinskog turizma, svoje dveri, vinske trezore, degustacione sale, ali i smeštajne kapacitete (ukoliko postoje) otvoriće i ponuditi gotovo sve najznačajnije domaće vinarije.

Gradimir SpasojevicGradomir Spasojević, menadžer organizatora manifestacije Modus Vivendi.

 U suštini, Dan otvorenih vinskih podruma samo je početak upoznavanja ljubitelja vina s izvorom sa koga ona dolaze i, naravno, pričama koje ga prate, od istorije, tradicije, preko tehnologije, do onih šarmantnih podataka i tajni koje samo vinari i vinogradari mogu da vam lično prenesu.

vinski pasosKako je organizator najavio, određeno je 13 destinacija sa ukupno 50-ak vinarija, a posebno je zanimljiva ideja s uvođenjem „Vinskog pasoša Srbije”, koji košta 500 dinara i omogućava degustaciju po tri vina u svim vinarijama koje su se uključile u ovaj projekat, ali i određene popuste na kupovinu vina koji će važiti do naredne manifestacije 2016. godine.

U svakoj vinariji gosti će dobiti pečat u pasošu, a ko sakupi 25 pečata tokom godine očekuju ga, prema obećanju organizatora, nagrade i besplatan pasoš dogodine. 

Za one koji u potragu za vinskim blagom ne krenu individualno, predviđeni su „Vinski paketi”, programi sa organizovanim prevozom i licenciranim vodičima. 

- Pored zanimljivih turističkih sadržaja i upoznavanja s vinom, vinskom kulturom i proizvođačima vina, što su sve dobrobiti za ljubitelje vina, korist od ove manifestacije bi trebalo da imaju i vinari. Naime, u Srbiji se prodaju zanemarljivo male količine vine u samim vinarijama, dok u zemljama regiona taj promet idei i do 50% proizvodnje! Zato verujemo da bi Dan otvorenih podruma Srbije mogao u toj priči da predstavlja određenu prekretnicu, makar u razmišljanju – kaže Spasojević.

Bilo bi lepo, zar ne?

Iskustvo iz regiona

U Hrvatskoj i Sloveniji se Dan otvorenih podruma održava od 1999. godine, a 2014. vinari iz Istre zabeležili su rekordne posete, čak 20.000 vinoljubaca u svojim podrumima.

Ovde možete preuzeti PDF sa spiskom vinarija i vinskih podruma koji učestvuju u manifestaciji. 

nazad na vrh