Aleksić, srpska vinarija godine na AWC Vienna

  • Objavljeno u Vesti
Aleksić, srpska vinarija godine na AWC Vienna

Prema rezultatima iz Beča sa AWC Vienna 2015, najmasovnijeg svetskog vinskog nadmetanja, vinarija Aleksić iz Vranja najbolja je vinarija Srbije! Da su sestre Aleksić apsolutno pogodile ukus bečkih sudija, najbolje govori podatak da su se baš sva njihova vina okitila medaljama. Pokazalo se tačnim predviđanje koje su iznele na početku karijere, kad su osvajale srebra praktično gde god su se pojavile sa svojim vinima: „Neka je sada srebro, biće zlato kad dođe vreme”.

Vreme je izgleda stiglo!

Čak osam medalja, od čega dva zlata za „limited“ serije Bonaca 2013 i Kardaš 2011, te pet srebra, s punim pravom izbacili su vinariju Aleksić na čelo srpske vinske industrije. Istina, u Beču nisu svi „najveći“ domaći vinari učestvovali, ali rezultat je svakako vredan respekta, nalik na onaj vinarije Belo brdo pre dve godine, kada je vinar Aleksandar Zeremski iz Čerevića pokupio „bečki kajmak” u kojem se našlo čak pet zlata.

Lepo iznenađenje

Dragana Janjić (Aleksić) bila je oduševljena kada smo joj saopštili vest da je njihovoj vinariji Aleksić pripao Trofej za najbolju nacionalnu vinariju po izboru sudija ovog takmičenja:
- Baš vam hvala, nismo ni mi znali da smo osvojili ovaj trofej. Medalje smo dobili još pre mesec dana i nekako propustili da sačekamo dan kada će ocene biti zvanično objavljene. Evo, gledam na ekranu dok razgovaramo, i istina je. Jako lepa vest. Ali AWC nam generalno veoma odgovara jer se događa u vreme kada se nova berba pušta na tržište. Zato smo i poslali osam etiketa. Istina je da smo ranije osvajali stalno srebra, ali je očigledno da smo se kao mlada vinarija uhodavali i generalno smatram da naše vreme tek dolazi.

Iako je relativno mali broj naših vinarija poslao ove godine uzorke na ocenjivanje u Austriju, ipak su se neke etikete jasno izdvojile, poput crvenih vina vinarije Zvonko Bogdan. Njihova vina Život teče 2013 i Cuvee No.1 2012, teško da će igde biti ocenjene niže od zlata, dok je zlato za Momentum 2012, mlade vinarije Veritas, samo još jedan dokaz da Fruška gora ume da iznedri izvanredna crvena vina, kaberne posebno. 

awc

Kada je o AWC ove godine reč, od srpskih takmičara u fokus je došla smederevska vinarija Jeremić čiji je kaberne-merlo Kanon 2012 moćnog izgleda i sadržine postao najbolje ocenjeno srpsko vino u istoriji bečkog vinskog nadmetanja – sa čak 92,7 poena. Uz nedavno zlato u Bergamu za isti taj Kanon 2012, ali i antologijski uspeh vinarije Janko na Decanteru to je očigledna potvrda da Smederevo krupnim koracima gazi na svetskom crvenom tepihu. 

Odraz berbe i teroara

- Uspeh našeg vina Kanon 2012 odraz je dobre berbe, smederevskog teroara, gde je izuzetno bitna refleksija Dunava za sazrevanje zrna, ali i pravilno određenih termina branja - objašnjava Slavoljub Jeremić vlasnik istoimene vinarije. - Ovo je pravo arhivsko vino čiji će pun potencijal tek doći do izražaja. Nažalost, deo vina smo trošili tokom prošle godine, ali i napravili malu zalihu od nekih 1.500 boca koje sad čuvamo kao nešto najvrednije u našem podrumu. 

Iz bečke riznice medalja posebno raduje i srebro za Moravu 2014 vinarije Despotika. Prvi rod ove domaće sorte u okviru jedne baš loše berbe u globalnom smislu, mladoj vinariji uspeh je za ponos. 

Još jednom čestitka svim srpskim vinarijama koje su uspešno predstavljale aktuelnu srpsku vinsku scenu na AWC u Beču 2015. godine.

Srpska zlata na AWC 2015

Bonaca Limited 2013, Aleksić
Kardaš Limited 2011, Aleksić
Cuvee No.1 2012, Zvonko Bogdan
Život teče 2013, Zvonko Bogdan
Momentum 2012, Veritas
Kanon 2012, Jeremić

Srpska srebra na AWC 2015

Bonaca 2013, Aleksić
Kardaš 2012, Aleksić 
Barbara 2014, Aleksić
Sevdah 2014, Aleksić 
Nostalgija 2012, Aleksić
Rondo 2014, Jeremić
Trag 2013, Despotika
Morava 2014, Despotika
Pinot Noir reserva 2012, Belo brdo

nazad na vrh