Morava po ukusu Master of Wine

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Morava po ukusu Master of Wine

Jedna od najuticajnijih žena u vinskom svetu danas, Master of Wine Džensis Robinson ocenila je vino Morava 2014 iz sve agilnije mlade vinarije Despotika sa 16,5 poena na skali od 20, što predstavlja izuzetno dobru ocenu na njenoj skali kvaliteta, posebno kad je reč o prvoj berbi vinograda i to baš iz očajne berbe 2014!

morava flasaOvo je svakako još jedno značajno priznanje za mladu srpsku vinariju, a Robinsonova je vino doživela ovako: „Zeleno voće i začini, kora limete na nepcu. Začinska, s malo dima, lepršava s blagom notom bagremovog meda. Dobro viskozna. Visoke kiseline, punog tela i lagano aromatična. Nebarikirana.”

O vinu Morava 2014 pisali smo već ranije. Bronza s balkanskog nadmetanja u Sofiji 2015. ubrzo je posrebrena u Beču na najvećem vinskom ocenjivanju – AWC Vienna. Vino je rezultat saradnje tehnologa vinarije Miloša Nikolića sa vinogradarom Novicom Maričićem i konsultantom Goranom Milanovim. 

Iako je godina 2014. bila izuzetno teška, morava je prskana svega tri puta. Dobijeno vino sa 12 % alkohola mi smo ocenili: „Uz potpuni aromatski naboj zrelog voća, vino morava etiketaposeduje naglašenu svežinu i prelepe kiseline što mu garantuje dugovečnost. Grejanjem se još bolje razvija, predivne kiseline ispunjavaju cela usta, štipkaju, stvarajući seksi štimung. Da je malo jača završnica i još malo kompletnije na telu, bilo bi to sjajno, veliko srpsko vino. Ali, prva mu je berba tek...”

Sve u svemu, od Despotike se očekuje nastavak ove lepe vinske priče u kojoj je glavni junak originalna srpska novostvorena vinska sorta – morava. 

Vino Morava možete po najpovoljnijim uslovima kupiti u Vino.rs online prodavnici!
Isporuka na kućnu adresu, plaćanje po isporuci.

nazad na vrh

Srodni tekstovi