2016: Godina šumadijskih trijumfa

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
2016: Godina šumadijskih trijumfa

Za početak dobra vest – Srbija i dalje velikim koracima ide ka vinskom vrhu regiona. A onda stvarno dobra vest – srpska vina su postala pravi mali hit, kako u Srbiji, tako i među ljubiteljima iz regiona! Pojedine vinarije u svega nekoliko meseci prodaju kompletnu proizvodnju, neke čak i unapred, na vinskim radionicama u Beogradu, Novom Sadu i Nišu traži se stolica ili karta više.

Još zanimljivije zvuči trend usmeravanja ka autohtonim i novostvorenim sortama. Srbija možda nema ni deseti deo autohtonih sorti koliko neke susedne države, pa ipak svako malo iznikne nova vinarija, bilo s velikim planovima i ambicijama ili tek kao odraz čiste ljubavi prema vinu, a često s krajnje neobičnim kupažama i sortama za koje gotovo da niko nije čuo! Bogatstvo se širi horizontalno i vertikalno, na radost svih nas koji volimo vino.

U tradicionalnom godišnjem izboru najboljih vina, vinarija i svega po malo oko vina, redakcija Vino.rs sakupila je na jednom mestu ono što je obeležilo 2016. godinu u vinskoj Srbiji!

Najbolje crveno vino Srbije

najbolje crveno

Naš izbor je Cabernet Sauvignon Reserva 2012 Podrum Radovanović, vino koje je posle dve godine odležavanja u bariku i još godinu dana u boci objedinilo najbolje sortne karakteristike, raskoš, snagu i prefinjenost kabernea. Prednost smo mu dali u odnosu na Rodoslov Grand Reserve 2012 Aleksandrović, još jednom velikom vinu Srbije, i zbog činjenica da je vino od jedne sorte ipak teže održati u kontinuitetu na vrhunskom nivou nego kupažu, gde postoji veći manevarski prostor za „peglanje” finalnog proizvoda. Ali, ovako ili onako, 2016. godina je potvrdila visoke domete šumadijskih vinara.

Istovremeno, želimo u ovom kratkom osvrtu da ukažemo na još nekoliko izuzetnih vina koja su nam ove godine posebno privukla pažnju: Kremen Kamen 2013 Matalj, Alma Mons 2013 Belo Brdo, Experiment 2015 Čokot, Regent Reserve 2013 Aleksandrović, Dokaz 2013 Despotika, Cuvee No.1 2014  Zvonko Bogdan, Prokupac boje lila 2009 Budimir i pomalo kultni Pino svetih ratnika 2011 Botunjac.

Najbolje belo vino Srbije

najbolje belo

Ovde je verovatno i veća gužva u vrhu nego kod crvenih vina! Na kraju, naziv najboljeg poneo je Trijumf Gold 2015 Aleksandrović, intenzivno, kompleksno i slojevito vino čija je osnova sovinjon blan (85%) dok ostatak čine pino blan i rajnski rizling i za koje neki tvrde da je najbolji Trijumf Gold ikada!

S obzirom da je u najužem izboru za pobednika u ovoj kategoriji ostalo vino Chardonnay Selekcija 2013 Radovanović, ovo je ispala još jedna dvostruka pobeda šumadijskih vina! Taj zaključak u belom sektoru dodatno podupiru i dva čista bisera iz ovog regiona – Trijumf barrique 2013 Aleksandrović i Morava 2015 Despotika.

 Inače, u vrhu ovogodišnje bele piramide srpskih vina našli su se još i Margvs Margi 2012 Budimir, verovatno u kontinuitetu najbolji ovdašnji rajnski rizling, zatim Icon Campana Albus 2013 Zvonko Bogdan, Traminac 2015 McC, Chardonnay barrique 2015 Vimmid, te Sonata 2015 Jeremić, koja se okitila zlatom u Beču, Bonaca Limited 2013 Aleksić i Vrtlog 2015 Janko.

Najbolje roze vino Srbije

najbolji roze

Konkurencija u ovom segmentu ni izbliza nije kao kod crvenih ili belih vina, ali broj roze etiketa višestruko je uvećan u svega nekoliko godina, tako da su kvalitativni iskoraci lakše uočljivi.

Na kraju, na čelu se našao Rose sec 2015 Zvonko Bogdan, suvo, prefinjeno vino, nežne boje i satenske teksture, a ispred Rose 2015 Vinum, (ne)zvaničnog ovogodišnjeg šampiona Balkana na ocenjivanju u Bugarskoj.

U vrhu su se našli i Rose 2015 Belo Brdo, zatim najpopularniji ovdašnji roze Varijanta 2015 Aleksandrović, Urban 2015 Rose Deurić, te pravo malo/veliko iznenađenje – Rose 2015 Đorđević!

Najbolje penušavo vino Srbije

najbolje penušavo

Izbor se ovde zaustavio na vinu Babaroga penušava Bjelica, raskošno kompleksnom šardoneu koji je, nažalost, malo ljudi imalo prilike da proba, dok se već dobro znani Trijumf Chardonnay 2009 Aleksandrović, ovenčan velikim brojem međunarodnih titula, našao odmah iza.

Temetov Ergo penušavac od sorte pino noar bilo je još jedno vino o kojem se ove godine s pravom mnogo pričalo u pozitivnom smislu, a provereno visok kvalitet ponudilo je i Penušavo vino 2010 Kovačević.

Najbolje slatko vino Srbije

najbolje slatko

Još jedna kategorija vina gde kvalitet brzo raste, ali bi lepo bilo da se to dešava i po broju etiketa. Između nekoliko odličnih vinskih „slatkiša” odlučili smo se za vino Crna tamjanika 2015 Matalj, između ostalog i zbog egzotičnosti koju ova sorta nosi u odnosu na verovatno podjednako dobar traminac Late Harvest 2013 Aleksandrović.

U samom vrhu ove godine bila je i Tamjanika slatka mala 2013 Budimir, Zanos Ivanović, kao i potpuni novitet Makana 2013 Bikicki, traminac s potencijalom i za visoka internacionalna priznanja!

Najbolje crveno vino Srbije od autohtone ili novostvorene sorte

crveno autohtono

Prokupac je u modi! Nije najjasnije otkud odjednom toliko prokupca na tržištu i odakle toliko proizvođača, kao da je neko skladištio ovu sortu u velikom balonu koji se odjednom pocepao i rasuo, ali je jasno da je ova sorta sve manje „ispravljač ukusa i tela”, a sve više vino visokih dometa. U sve jačoj konkurenciji odlučili smo se za ekspresivni Experiment 2015 Čokot, vino puno srca i karaktera, poput onih „rujnih vina” iz narodnih pesama.

Sve veće domete ove sorte, u kojoj mnogi vinari vide lepu budućnost, i ove godine su uspešno istakli Prokupac 2015 Ivanović i Prokupac boje Lila 2009 Budimir, koji se prošle godine našao na čelu u ovoj kategoriji, te Prokupac 2013 Virtus.

Što se potpuno novih prokupaca na tržištu tiče, valja istaknuti pre svih Baš Prokupac 2015 Janko.

Najbolje belo vino Srbije od autohtone ili novostvorene sorte

belo autohtono

Možda pomalo iznenađujuće, u konkurenciji slavnije tamjanike, koju smo nekako usvojili kao našu, na sam vrh izašla je Morava 2015 Despotika, od ovdašnje novostvorene sorte čiji potencijal još nije ozbiljnije sagledan u podrumu. Ovo postaje tim jasnije ako se uzme u obzir da se među najboljim vinima u ovoj kategoriji našla i Morava 2015 Jelić, uz dve omiljene ovdašnje tamjanike – Stota suza 2013 Minić i Tamjanika 2013 Budimir.

Serbian Best Buy

Bes buy

Zlato ima svoju cenu, zar ne? Tako je i ne baš jeftino vino Alma Mons 2013 Belo Brdo završilo na čelu liste srpskih vina s najboljim odnosom cene i kvaliteta! Ali, ako se zna da je ovaj popularni fruškogorski vinski dragulj, ovenčan brojnim svetskim zlatima, s cenom od 1.350 dinara u suštini jeftiniji od gotovo svakog od pet sortnih vina koje ulaze u njegov sastav, onda ovaj izbor postaje jasan i logičan.

Među vinima koja su pretendovala na pobedu u ovoj kategoriji našli su se još Rose 2015 Vinum, Experiment 2013 Čokot, Cabernet Sauvignon 2013 Radovanović, Bambino nero 2014 Chichateau, Cabernet & Merlot 2014 Cilić, Rose 2015 Đorđević, Urban Rose 2015 Deurić, Barbara 2015 Aleksić, Prokupac 2015 Ivanović, Sauvignon Blanc 2015 Pusula, Gewurtztraminer 2015 Deurić, Stota suza 2013 Minić, Regent 2013 Aleksandrović, Kanon 2015 Jeremić, Izba 2014 Jovanović, Kardaš 2013 Aleksić, Bonaca Limited 2013 Aleksić, Merlot 2013 Do kraja sveta, Grašac 2015 Kiš, te pomalo egzotična kupaža malo poznatih sorti Gospodsko vino 2013 Maurer, jedna od bolje čuvanih tajni domaćeg tržišta!

Najprijatnije iznenađenje

iznenađenje

Bela Freska 2015 Đorđe je vino koje je gotovo preko noći postalo hit, netipična kupaža sivog pinoa i šardonea koja je najavila izlazak na veliku vinsku scenu jedne još sasvim mlade vinarije iz Banata.

Među najprijatnija iznenađenja svakako spada i Crveno vino 2012 Vinis, dobitnik Velike zlatne medalje Concours Mondial de Bruxelles 2016, zatim jedan od najboljih domaćih širaza Nomad 2013 Acumincum, tu je i Cabernet Sauvignon Argument 2012 Art Wine, pa potpuni ovogodišnji noviteti Baš Prokupac 2015 Janko, zatim nefiltrirana i gotovo bez sumpora morava pod etiketom Morange Jelić, odlični Chardonnay 2015 Lastar, Marselan 2014 Virtus, Sonata Icon Jeremić, 70/30 Sauvignon Blanc - Sémillon 2015 DeLena, Aglaja Chardonnay barrique 2015 Vimmid, te originalno Trišino vino malo poznate beogradske vinarije Trišić.

Najbolja vinarija Srbije

najbolja vinarija

Ovo je bila veoma uspešna godina za nekoliko srpskih vinarija, ali kada je trebalo izabrati jednu nije bilo previše dileme – Vinarija Aleksandrović iz Topole s nekoliko najznačajnijih svetskih priznanja, uz standardno visoki kvalitet svih svojih vina koji uspeva da održi iz godine u godinu, jedan je od najprepoznatljivijih vinskih brendova u čitavom regionu.

U najužem krugu onih koji su mogli da ponesu ovo priznanje ostali su još Vinarija Zvonko Bogdan, između ostalog zbog nekoliko odličnih novih vina (Pinot Grigio 2015 i Rose Sec) i nesumnjivo visoke pozicije u svesti potrošača, te Podrum Radovanović iz Krnjeva, koji je već 25 godina prava tvrđava kvaliteta srpskih vina!

Ako je suditi samo po broju i značaju međunarodnih priznanja, čerevićko Belo Brdo već nekoliko godina ozbiljno hvata priključak sa elitom.

Najbolja mlada vinarija Srbije

mlada vinarija

Od čitavog regiona, u Srbiji je najveća konkurencija novih vinarija koje pretenduju na najviši nivo kvaliteta vina. Ovo „mlada” ispred naziva stavili smo za one koje su na tržište izašli u poslednjih pet godina, a naš izbor pao je na jednu od najmlađih među njima – vinariju Deurić s Fruške gore.

U društvu mladih & najboljih našle su se i vinarije Bjelica, Đorđe, Arsenijević i Virtus, kao i po obimu proizvodnje daleko manje vinarije Bikicki i Chichateau.

Najbolja mala vinarija Srbije (do 10.000 l)

mali podrum

Trend malih, ponekad iz milošte nazivanih garažnih vinarija, veoma je važan za srpsku vinsku scenu jer daje dragocenu egzotičnu crtu u ponudi i otvara vrata za drugačija vina od onih koja suvereno vladaju tržištem. Tu se na čelu izdvojila župska vinarija Čokot, koja upornim radom vlasnika Radovana Raše Đorđevića već godinama postavlja nove standarde u proizvodnji prokupca, ali i savremene po stilu tamjanike.

Među male vinske bisere Srbije vidno mesto u vrhu ove godine zaslužile su i vinarije Vinis, Botunjac, Accumincum, Art Wine, Bikicki prirodno vino i DeLena.

Najbolja vinarija Srbije za koju verovatno niste još čuli!

bikicki

Vinarija Bikicki prirodno vino iz Banoštora deluje kao istinsko osveženje na vinskoj sceni, a veoma dobra i nadasve zanimljiva vina s potpisom ovdašnjeg tehnološkog alhemičara Oskara Maurera kao da utiru neke nove staze na vinskoj mapi Srbije.

U vrhu liste dobrih a malo poznatih našla se i beogradska vinarija Trišić, dok se na listi „skrivenih vinskih dragulja” već duže vreme nalaze i vinarije sa severa Bačke –  Maurer i Nagy-Sagmeister, za koje znaju uglavnom samo pasionirani ovdašnji vinoljupci! I naše prošlogodišnje otkriće Čaša vina i priča pokazala je i ove godine da zaslužuje veću medijsku pažnju, baš kao i nedovoljno poznati slankamenački Acumincum i niška Izba Jovanović, opredeljena za samo jednu sortu!

Vinarija u Srbiji od koje se očekuje najveći uspon u 2017. godini

najveći uspon

Ovde uvek može da se desi nešto nepredviđeno, ali i uz taj rizik brzo smo došli do jednog imena – Lastar! Ova vinarija iz okoline Rekovca pustili je ove godine na tržište tri dobra vina, među kojima je Chardonnay 2015 Lastar, već osvojio medalju na prestižnom međunarodnom nadmetanju i zauzeo vidne pozicije, kako kod potrošača, tako i kod ljudi iz struke.

Naravno, dosta se očekuje i od vinarije Deurić, koja je ove godine ponela naziv najbolje mlade vinarije, kao i od već renomirane Despotika, čiji puni potencijali tek sada dolaze do izražaja. Konačno, treba obratiti pažnju i na vinarije Đorđe, čije se vino ove godine izborilo za naziv najprijatnijeg iznenađenja, te takođe mladu vinariju Virtus, koja je u poslednjih 12 meseci osvojila nekoliko velikih međunarodnih priznanja.

Očekivali smo više

očekivali smo više

U pokušaju da odgovorimo na pitanje od koje srpske vinarije smo očekivali više u protekloj godini, bilo u smislu kvaliteta vina ili uspeha na tržištu, najveći stepen saglasnosti akumulirala je vinarija Toplički vinogradi, koja možda i ima dobre poslovne rezultate, ali od čijih se vina očekivalo ipak mnogo više.

Na vrhu neispunjenih očekivanja našao se i PIK Oplenac, još jedan novosagrađeni vinski gigant u Srbiji, čija su vina ove godine pristojnija od onih koja su se pojavila u 2015. godini pod etiketom Tron, ali je to i dalje daleko od onoga što prosečan ljubitelj vina danas očekuje od vodećih srpskih vina!

Najbolji marketing

marketing

Moderan marketing relativno je sveža disciplina među srpskim vinarijama. Ipak, između nekoliko onih koji zaslužuju pažnju, odlučili smo se za vinariju Deurić – pre svega zbog fokusa na brendiranju i međusobnom povezivanju imena vinarije i Fruške gore kao idealne vinske destinacije, a kroz osmišljene nastupe u medijima i na vinskim manifestacijama koje promoviše mladlački, urbaniji pristup vinu.

Vinarija Zvonko Bogdan verovatno i dalje ulaže najviše u ovaj segment kod nas i nema sumnje da je svest publike o njihovom brendu na veoma visokom nivou, kao uostalom i u slučaju vinarija Aleksandrović, Kovačević i Radovanović, koje se drže već uhodanih marketinških staza, ali treba uzeti u obzir i to da su one u ovu trku ipak ušle dosta ranije.

Od ostalih domaćih aktera, Temet i Despotika su ove godine povremeno pokazali više sluha za tržište od konkurencije, dok je fokus vinarije Aleksić izgleda više bio usmeren ka Crnoj Gori.

Najbolja etiketa

etikete

Ubeđeni smo da za etikete vinarije Zvonko Bogdan nije potrebno davati dodatna objašnjenja. Čudnovate i inspirativne likovne kreacije već godinama uzdižu brend Zvonko Bogdan paralelno sa ehom koji prati pevačku legendu čije ime vinarija nosi.

Po originalnosti pre svega, a zatim i prepoznatljivosti na polici, i dalje se u vrhu izdvaja vinarija Bjelica sa čuvenom Babarogom, a elegancija i moderan dizajn u neku ruku su već trademark vinarije Temet. Značajan iskorak na tom polju napravila je i Despotika, a od novih imena istakli bi još etikete vinarije Izba Jovanović.

Najbolja vinska manifestacija u Srbiji

vinska manifestacija

Započet kao neobavezno pijuckanje vina u nekom urbanom ambijentu Beograda, Wine Jam je u svega nekoliko godina izrastao u ozbiljno vinsko zezanje prepoznato i u regionu, koncept preko potreban da razmrda ovdašnje okoštale sajamsko/izlagačke vinske manifestacije. Zato smo bili mišljenja da WJ, zajedno sa svojim najmbicioznijim izdanjem do sada Wine Jam Originals, održanim u novembru, apsolutno zaslužuje naziv najbolje vinske manifestacije u Srbiji 2016. godine.

Istovremeno, najrenomiranija ovdašnja vinska manifestacija Beogradski salon vina potvrdila je i ove godine popularnost, a dodatni razlog za postojanjem sve više pronalazi u pratećem programu radionica, tako da ovo i dalje ostaje vinski događaj za ponos. Za ponos je ove godine bio i Festival srpskih vina u Lazarevcu, uprkos nešto slabijoj poseti, od milja nazvan „najpoštenijim vinskim festivalom u Srbiji”, te posebno Međunarodni januarski sajam vina u Temerinu, koji je dugogodišnji hit jednog drugog vinskog auditorijuma. Ove dve manifestacije najbolja su prilika za upoznavanje s manjim vinarima i njihovim etiketama, što je ne samo zanimljivo već i izuzetno značajno za vinsku scenu Srbije!

Valja pomenuti i sasvim novu manifestaciju November Wine Fest, koja bi u budućnosti mogla da preraste u nešto više od „još jednog sajma vina”.

nazad na vrh

Srodni tekstovi