Master class o vinima s juga Italije

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Master class o vinima s juga Italije

U elegantnom ambijentu Ellington bara hotela Hyatt u Beogradu, 20. februara održan je u sklopu manifestacije „Vina s juga Italije na Balkanu“ ekskluzivni Master class za profesionalce iz vinskog sektora, gde su kroz stručno vođenu degustaciju prisutni mogli da se upoznaju s odabranim vinima juga Italije.

U organizaciji italijanske agencije za spoljnu trgovinu (ICE) i Udruženja somelijera Srbije (SERSA), degustaciju je vodila Barbara Tamburini, vodeći italijanski enolog i svetski prepoznat konsultant, a pred učenicima se našlo devet vina iz četiri najznačajnije južne oblasti: Pulja, Kalabrija, Kampanija i Sicilija.

C5M

Kalabrija, pretežno planinski deo Italije sa znatnim razlikama u mikroklimi sunčanih primorskih brda dva mora i hladnih planinskih vrhova, poznata je po vinu Ciro. Imali smo priliku da degustiramo belo vino Ciro Bianco 2015 vinarije Librandi, napravljeno od sorte greko bjanko. Ista vinarija predstavila se i sa crvenim vinom Duca Sanfelice 2013 od još jedne karakteristične sorte iz Kalabrije zvane galjiopo.

masterclass 6

 Region Pulja, elegantana „štikla čizme“ na mapi Italije, poznata je i kao podrum Italije, zbog obimne proizvodnje od 700 miliona litara  (više nego četiri puta veća proizvodnja cele Srbije). Proizvodnja vina datira još iz antičkog doba, a najzastupljenije lokalne sorte su od belih verdeka i malvazija, a od crnih negroamaro i primitivo. Bilo je i reči o poreklu sorte primitivo, koja potiče iz Hrvatske, gde je poznata kao crljenak kaštelanski, a klonovi se sreću i širom sveta pod raznim imenima kao što su zinfandel, pribidrag i tribidrag.

Za autora ovog teksta posebno prijatno iznenađenje bio je roze Negroamaro Rosalto Talo 2014 iz vinarije Cantine San Marzano. Napravljen od sorte negroamaro, sa kratkom maceracijom 12 do 24 časa, vino je sveže i dobro balansirano u ustima i sa očaravajućim mirisom ruže i nara.

masterclass 5

Kampanija, geografski raznovrsna regija, istorijski bogata, poznata po očuvanju arheoloških sorti, predstavljena je vinom Serpico Irpinia Aglianico 2004 iz vinarija Feudi di San Gregorio, dobijenim od plemenite sorte aljaniko i koje na ubedljiv način pokazuje zašto dobre stvari opstaju vekovima!

masterclass 9

Poznata po kontrastima, Sicilija može da se pohvali ima jednu od najdinamičnijih vinskih industrija u Italiji, koja konstantno radi na povećanju kapaciteta. Proslavljena je po slatkim i jakim vinima poput Marsale i Moskata, a Moskato  di Panteleria, s udaljenog ostrva u blizini Tunisa, važi za jedno od najcenjenijih italijanskih vina. Konačno, sa Sicilije su na ovaj beogardski Master class stigla i vina od autohtonih sorti grilo, nero di avolo i zibibo, poznat i kao muskat aleksandrijski.

Sve u svemu, bila je to jedinstvena prilika da se zaviri u vinsku dušu juga Italije.

Vinski konsultant i pilot!

Barabara Tamburini stručni je saradnik i konsultant u više od 15 vinarija, počevši od rodne Toskane, pa dalje širom Italije. U  svemu što radi postavlja visoke profesionalne ciljeve, a definitivno voli i da leti visoko kao kopilot u mlaznjaku Italijanske vojne avijacije!

Tamburini

Za posao enologa odlučila se spontano posle studija, stažirajući u vinarijama Toskane. Iako ne potiče iz vinogradarske porodice, ljubav ka prirodi i onome što može iz nje da se kreira utvrdilo je njen životni put. Kada je pitate šta je potrebno da se bude vrhunski enolog kaže:

- Školovanje je baza znanja bez koje se ne može. Zatim posvećenost i strast koja vas vodi da svakog dana ustajete ranom zorom, provodite preko 10 sati u vinogradu bez obzira na vremenske uslove i uživate u svom poslu. I na kraju, ono što je prednost nas žena, razvijeno čulo mirisa i ukusa!

Toskanu opisuje u tri reči – brda, more i sunce, a ako se kojim slučajem zateknete tamo na vinskom putu, preporučuje:

- Svakako ne treba propustiti nadaleko poznati region oko mestašca Montalćino, a kao kontrast njemu Bolgeri, južno od Livorna, rodno mesto supertoskanaca.

Inače, sve što zna o vinima pokušaće uskoro da primeni i u sopstvenom vinogradu.

nazad na vrh

Srodni tekstovi