Salon vina Kragujevac 2017

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Salon vina Kragujevac 2017

Treći Salon vina Kragujevac2017, održaće se 8. aprila u Kongresnom centru hotela „Kragujevac“ u organizaciji Vinskog viteškog reda Šumadije. Salon će biti specifičan i po tome što će nakon dužeg perioda skupa učestvovati apsolutno sve naznačajnije srpske vinarije, kako one „starog“ (Aleksandrović, Radovanović, Kovačević, Zvonko Bogdan) tako i „novog“ talasa. Uz to naravno treba dodoati i gigante iz regiona tipa Plantaže, Tikveš, Chateau Kamnik, Bovin...

Ovaj „viteški“ Salon je sa svojim pretećim programom za kratko vreme izrastao u verovatno najznačajniji vinski skup južno od Beograda. Nakon prvog gde je učestvovalo 29 vinarija sa stotinak etiketa, prošle godine je broj izlagača dostigao cifru 47, dok je ove prijavljeno njih sedamdesetak. Ali, kako bi se izbegla nepotrebna gužva, organizator je ograničio ukupan broj na 58 izlagača iz Srbije i regiona jugo-istočne Evrope što ovaj Salon čini možda najobimnijom manifestacijom srpskog vinarstva.

Salon vina Kragujevac 2016 22Prošlogodišnji Salon posetio je i prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević

Tako će posetioci moći ukupno da degustiraju više od 300 kvalitetnih etiketa, a čitav događaj dodatno krase brojne radionice sa degustacijama, masterclass predavanja vinskih stručnjaka i po prvi put izložba VIVA VINO koju dan ranije otvara Jugoslav Vlahović karikaturista i autor izložbe.

Salon će otvoriti Petar Milikić, Veliki majstor Vinskog viteškog reda Šumadije, dok je Zoran Dragoljević Žorž, kancelar ovog šumadijskog viteškog Reda predsednik organizacionog odbora Salona čiji je generalni sponzor Vinarija PIK Oplenac iz Topole.

Činjenica da je jedan vinski viteški red organizator ovako značajne manifestacije i to ubrzo nakon što je u Paraćinu jedan drugi Red pokrenuo prvo ocenjivanje vina od autohtonih sorti, otvara potpuno novo poglavlje i vizuru kad su vinski vitezovi u pitanju, kao i potrebu da se o njihovom ustrojstvu nešto više zna.

MAR 7130Salon u Kragujevcu okupio je ove godine sve značajne vinarije Srbije

Prvi takav Red na svetu „Žirad“,  osnovao je početkom XIII veka engleski kralj Džon bez zemlje u francuskom St. Emilionu sa zadatkom da kontroliše proizvodnju, kvalitet i nastanak finih vina za engleski dvor, a kasnije i trgovinske vinske tokove širom kontinenta. Žirade su časnu dužnost odgovorno obavljale sve do Francuske revolucije kad je Red raspušten da bi bio obnovljen vek ipo docnije 1948. godine. U svetu danas postoji preko 550 vinskih viteških redova a u Srbiji je prvi osnovan 22. januara 2001. godine u Hajdukovu dok je Savez vinskih redova Srbije, kojih je ukupno dvanaest, osnovan pre šest godina u Bajši.

Vinski viteški red Šumadije osnovala je grupa Kragujevčana 25. maja 2013. godine, a čine ga vinski Vitezovi i Dame koji se u ovo vreme ne bave direktnom proizvodnjom niti uticajem na protok vina i vinskih brendova već se smatraju čuvarima vinske časti. Oni daju doprinos stvaranju i širenju vinogradarske i vinske kulture, proizvodnje i potrošnje, promovišu vinski turizam, a u maniru vinskih ambasadora, najbolja vina ali i duhovnost svoje zemlje razmenjuju sa vitezovima drugih zemalja. Svi članovi Reda su završili Školu vina organizovanu od strane SERSA kao i Master Class Bordeaux Wines. Takođe organizuju brojne ekskurzije po domaćim i stranim vinarijama, te posećuju najveće svetske vinske sajmove u Dizeldorfu i Veroni. Brojne poznate ličnosti iz društvenog i javnog života članovi su Vinskih viteških redova Srbije.

Prateći program

Kapije Salona otvorene su od podneva do 20 časova. Uz nastupe gudačkih kvarteta, orkestra i operskih pevača, održaće se predavanja i radionice sa degustacijama: „Novostvorene srpske sorte vinove loze“, „Srpska tamjanika“, „Prokupac - kralj domaćih sorti“, „Slaganje hrane i vina PIK Oplenac“, kao i masterclass „Istina o vrancu“ koji vodi direktorka sektora razvoja i investicija kompanije Plantaže 13 Jul.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama