Vinčanska Trijumfalna kapija

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share

aleksandrovic-001

Uz veliki, ali strogo kontrolisani prasak 25. avgusta u podrumu vinarije Aleksandrović u Vinči na Oplencu otvoreno je dobro ohlađeno novo poglavlje ili čak nova era u istoriji srpske enologije „Trijumf“ - prvo srpsko penušavo vino izrađeno po šampanj tehnologiji!

vinarija-aleksandrovic-010Na konferenciji za štampu, pored domaćina Božidara Aleksandrovića, vlasnika srpskog vinskog brenda Aleksandrović, bili su prisutni i predstavnici vlasti u liku ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Dr Saše Dragina, te Dragana Jovanovića, predsednika Opštine Topola. Dva čoveka najzaslužnija za ovaj najnoviji trijumf već dobro poznatog brenda „Trijumf“ su svakako Vladan Nikolić, enolog Podruma Aleksandrović, te Pierre Yves Bournerias, enolog iz Enološkog instituta u Šampanji.

S obzirom na to da je poslednjih godina potražnja za šampanjcem u Srbiji porasla više od 400% , čini se da je penušavi „Trijumf“ stigao u pravi čas i da će ovih prvih 13.000 boca „Trijumfa“ ostvariti dugogodišnji vinarski san - da se predstojeće slave dočekuju domaćim proizvodom! Novi „Trijumf“ će se pojaviti krajem septembra u velikim trgovinskim lancima, a koštaće oko 25 evra iako bi mogao i 60, samo da ima „francuski potpis“, bio je jedan od zaključaka stručnjaka. Inače, narednih godina predviđena je limitirana proizvodnja 25 - 30.000 boca.

aleksandrovic-000

Božidar Aleksandrović

Sve u svemu, vinska priča se u Srbiji rasplamsava, umnogome zahvaljujući i pomoći resornog ministarstva. Tako je samo u poslednjih nekoliko godina posađeno novih 4.000 hektara pod grožđem, uz podsećanje Božidara Aleksandrovića da do pre deset godina ovde nije postojalo nijedno vrhunsko vino, a da su samo proizvodi iz ovog Podruma prošle godine osvojili 14 medalja na prestižnim evropskim vinskim takmičenjima, a ove godine već 9!

vinarija-aleksandrovic-011„Kad smo Vlada Nikolić i ja 2002. godine osnovali tim, napravili smo ga za Ligu šampiona. I zaista, danas izvozimo vina u Moskvu, London, Cirih, Čikago, Njujork, zemlje regiona... Srbija može mnogo više nego dosad. Našu vinariju godišnje poseti 15.000 ljudi, ali u ovoj regiji oživljavaju i drugi podrumi poput, Kraljevske vinarije, vinarije Vrbica iz Aranđelovca, a u nastajanju su još dve nove”, kaže Božidar Aleksandrović.

Tajna penušave boce
Enolozi kažu da je prizvodnja šampanjca kruna vinarstva, ali da je put do čarobnih iskrica u čaši veoma težak. To je gotovo tajnovit i mističan proces koji se u Francuskoj vekovima prenosi sa generacije na generaciju i čuva kao najstroža porodična tajna. Berba Chardonnay 2008. godine iz vinograda u kraju gde su i srpski kraljevi pravili i pili vino je početak proizvodnje prvog srpskog penušavog vina – Trijumf po tradicionalnoj metodi, Méthode Champenoise. Ova metoda obuhvata sekundarnu fermentaciju u boci nakon koje je neophodno da vino odleži minimum 15 meseci.

 

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

O nama