Tvrdoš: Manastirska tajna

Patrijarh Irinej  u pratnji oca Save u obilasku podruma Tvrdoš Patrijarh Irinej u pratnji oca Save u obilasku podruma Tvrdoš

Iako su se monasi kroz istoriju dugo i često bavili proizvodnjom vina, danas malo koji manastir može da se pohvali sopstvenim vinom koje je u rangu onih napravljenih u najboljim vinarijama. Jedan od svega nekoliko izuzetaka u regionu je hercegovački manastir Tvrdoš, poslednjih godina redovno nagrađivan na ocenjivanjima vina u svetu.

- Uspeh našeg manastirskog podruma u velikoj meri zasluga je igumana Save (Mirića), u čijoj su se viziji spojili ovdašnji teroar, vekovno monaško iskustvo u pravljenju vina i savremena tehnologija – kaže Tihomir Kuduz, direktor Podruma manastira Tvrdoš od njegovog osnivanja, 2006. godine.

tvrdos-KuduzDirektor Podruma manastira Tvrdoš: Tihomir Kuduz

I doista, vina koja odležavaju u podrumima ovog manastira na obali Trebišnjice poseduju sve ono što kupac bilo gde u svetu danas očekuje od vrhunskog vina. Uostalom, ne bez razloga izvoze ga u čak 20 zemalja. Srbija je u tome najznačajnije tržište, na kojem se plasira trećina izvoza, a slede Kina, Rusija, SAD...

tvrdos-01

Ako u manastiru pitate za tradiciju spravljanja vina, reći će vam da se ono ovde pravi od pamtiveka. Ipak, današnji obrisi moderne vinarije počeli su da se naziru tek krajem devedesetih godina prošlog veka, kada se krenulo u projekat modernizacije proizvodnje. U sklopu toga manastir je preuzeo i brigu nad 70 hektara starih zasada vranca u vinogradu na Trebinjskom polju, te podigao novih 60 hektara pod internacionalnim sortama na Popovom polju. Prva prava berba za potrebe obnovljene vinarije usledila je 2003. godine, a tri godine kasnije Podrumi manastira Tvrdoš i zvanično su počeli s radom.

tvrdos-06

Kapacitet vinarije je 400.000 litara, ali se trenutna godišnja proizvodnja zaustavlja na oko 150.000 flaša. Naravno, daleko najviše se proizvede vranca, oko 80.000 boca, koji je dominantna autohtona sorta i vinska perjanica Tvrdoša. To je tipično snažno vino juga, tamno purpurne boje, naglašeno ekstraktivno, sa dominirajućim aromama višnje i snažnim kiselinama koje mu omogućavaju dug razvoj u boci, nakon što je pre toga odležalo dve godine u hrastovim buradima. Vino za koje su vam potrebni mir i strpljenje, kako je primetio jedan od vinskih putopisaca. 

antrfile-manastir-

Svetinja

Manastir Tvrdoš nalazi se četiri kilometra zapadno od Trebinja, na desnoj obali Trebišnjice. Tu ga je na prelazu iz 13. u 14. vek podigao kralj Milutin, prema nekim predanjima, baš na mestu gde je svojevremeno i rimski car Konstantin podigao hrišćansku bogomolju. U nadolazećim vekovima, ova svetinja posvećena Uspenju Presvete Bogorodice rušena je i obnavljana više puta, a sadašnji izgled počinje da dobija od 1928. godine, zaslugom bogatog Trebinjca iz Amerike Nikole Runjevca.
Posle propasti srpske srednjovekovne države, monasi su u manastirima očuvali klicu srpske duhovnosti i kulture, pa i tradiciju vinarstva.
Danas manastir godišnje poseti oko 80.000 gostiju.

U manastiru svake godine izdvoje i nekih 2.500 boca vranca iz najstarijih vinograda kojeg čuvaju u francuskom bariku i sa etiketom Vranac Reserve flaširaju uglavnom za prijatelje.

Uz vranac, druga autohtona sorta neraskidivo vezana za ovo podneblje od koje u manastiru Tvrdoš prave vino je žilavka, čija godišnja proizvodnja ne prelazi 20.000 boca. Međutim, iz godine u godinu sve više prostora u njihovoj proizvodnji zauzimaju internacionalne sorte. U tom smislu posebno je značajan kaberne, tipično mediteranski sa aromama zrelog voća i začina, kojeg su pod etiketom Hum ove godine spakovali u čak 30.000 boca, a tu su još i manje količine nezaobilaznog šardonea, te odličan merlo pod etiketom Izba.

tvrdos-04

Novost u Tvrdošu ove godine je roze od merloa, što jasno govori da se u vinariji prate i uvažavaju tržišni trendovi.

- Pravo da vam kažem, bio sam protiv toga da pravimo roze. Mislio sam da time sami sebi pravimo konkurenciju... Ali, iguman je doneo odluku da ipak flaširamo nekih 7.000 boca. U pitanju je stopostotni merlo sa 13% alkohola i na moje veliko iznenađenje vino je pravi hit ovog leta. Praktično smo ga rasprodali po ceni od oko šest evra za flašu – kaže Kuduz.

Nagrade u Njujorku

Od belog vina žilavka u manastiru očekuju da u budućnosti postane zaštitni znak istočne Hercegovine. To vino je u leto 2014. godine u SAD na New Paltz Wine and Food Festival u državi Njujork nagrađeno Velikom zlatnom medaljom (Double gold medal) u kategoriji belih vina proizvedenih od autohtonih sorti, dok je Izba osvojila zlato u kategoriji crvenih vina proizvedenih od sorte merlo.

Rezultat tržišnog razmišljanja u manastiru je i vino Metoh, kupaža kabernea, vranca i merloa promovisana 2013. godine, osetno jeftinija od Tvrdoševe „premium” linije. Naime, u manastiru su postali svesni da su njihova vina zbog nešto više cene nedostupna mnogima koji bi da proslave slavu ili krštenje uz manastirska vina, pa su tržištu ponudili jeftiniju varijantu pod nazivom Metoh.

Pored starog podruma, čiji su delovi iskopani još u 15. veku i gde vino odležava u starim hrastovim bačvama, u neposrednoj blizini nalazi se i nov podrum opremljen najsavremenijom tehnologijom i ukopan uz samu Trebišnjicu.

tvrdos-07

Uz igumana Savu i šest monaha, koliko ih trenutno živi u manastiru, bitan čovek u procesu proizvodnje je i profesor sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu dr. Nebojša Marković, koji u vinariji zvanično radi kao konsultant.

Foto: Ivana Čutura, arhiva

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama