Vina s Fruške gore koja morate da probate!

Vina s Fruške gore koja morate da probate!

Osim što se kvalitet vina Made in Serbia poslednjih godina značajno popravio, postala je sve očiglednija i regionalna prepoznatljivost koja će ljubiteljima vina sada omogučiti da biraju ne samo između omiljenih stilova i sorti, već i u odnosu odakle vino dolazi.

Od svih vinogorja u Srbiji, Fruška gora ima najdužu vinarsku tradiciju, koju s uspehom slede mnogobrojne tamošnje vinarije. Izdvojili smo ukupno 10 fruškogorskih vina koja će vam omogučiti da upoznate kako se tradicionalno i moderno spajaju u specifični vinski profil ovog kraja. Konačno, da bi ovaj mali vodič bio praktičniji, posebno je izdvojeno pet vina iz Sremskih Karlovaca, nezvanične vinske prestonice Fruške gore.

Babaroga, Bjelica

Babaroga se zaista pokazala kao „bau-bau” vino kad je u pitanju konkurencija u belom segmentu srpskih vina. Po mnogo čemu, to je vino novog doba srpskog vinarstva, po ukusu natprosečno zahtevnih vinoljubaca. U pitanju je šardone, ekstremno koncentrisan, kompleksan, bogat i zaokružen. Uz to ide i intrigantna etiketa kao neodoljivi mamac.
Opširnije o vinu - sastav, cena, degustacijska zabeleška

Cuvee Piquant, Kovačević

Najnoviji proizvod najveće fruškogorske vinarije. Jedinstvena suva bela kupaža traminca, muskat otonela, belog i sivog pinoa, bomba aroma spremna za eksploziju u ustima podržana sa 13,5% alkohola. Zbog aromatičnog sastava pogodna kao aperitiv, uz brojna jela ali i deserte. U boci namenjenoj visokoj klasi vina, dostupna je po prihvatljivoj ceni. To je potpuno novi koncept na domaćoj sceni, „i izgled i ukus & cena”!
Opširnije o vinu - sastav, cena, degustacijska zabeleška

Coupage 2012, McC

Još jedno organsko vino s Fruške gore, možda i najprijatnije iznenađenje poslednjeg Velikog testa Vino.rs, ova crvena kupaža škotskog vinara Dona Makaloka za kratko vreme okitila se brojnim značajnim priznanjima u svetu. Vino istinske kompleksnosti, pravi omaž mogućnostima organskog uzgoja na Fruškoj gori.
Opširnije o vinu - sastav, cena, ocena

Valerius, Imperator

Biodinamički uzgajan rajnski rizling pretvoren je u organski proizvedeno vino koje osvaja već na prvi pogled. Iz više razloga, ovo je budućnost srpskog vinarstva! Osim kao aperitiv, vino odlično prijanja uz različite vrste riba i sezonske salate, a u stanju je da čak i predjelo od šunke i sira učini gozbom.
Opširnije o vinu - sastav, cena, degustacijska zabeleška

Alma Mons, Belo Brdo

Alma Mons je za kratko vreme dostigla stepen legendarne kupaže pet sorti, među kojima se nalazi i za ove krajeve pomalo egzotični marselan. Ovo je vino koje je promenilo shvatanje Fruške gore kao postojbine isključivo sjajnih belih vina i ekspresno izbacilo mladu vinariju Belo Brdo u sam vrh najzanimljivih domaćih proizvođača vina.
Opširnije o vinu

S. Karlovci 257651301

Sremski Karlovci

Rose, Kiš

Kišov Rose poneo je svojevremeno titulu najboljeg rozea Balkana na BIWC u Sofiji, što je dovoljna preporuka za ovu specifičnu kupažu frankovke i merloa.

Italijanski rizling, Vinum

Vinumov Italijanski rizling 2012 osvoji je prošle godine prestižnu nagradu Best Bye, za vino s najboljim odnosom cene i kvaliteta u Srbiji za 2014.

Opširnije o vinu

Ausbruch, Živanović

Ausbruch je vino najskuplje osme kategorije po nemačkoj klasifikaciji, a visoka tanka boca puna aroma i slasti, kruna je podruma Živanović poznatog i po proizvodnji meda. Ujedno, ovo je vino kojem je međunarodni žiri na Velikom testu Vino.rs 2013 dodelio srebrnu medalju.

Bermet, Bajilo

Karlovci su prestonica bermeta, a onaj iz podruma Bajilo zaista se razlikuje od ostalih.

Cuvee, Veritas

Najmlađa karlovačka vinarija Veritas unela je dah modernih vinskih stilova među lokalne podrume, a njihova barikirana kupaža kabernea i merloa predstavlja blistavu perjanicu ove kuće.

 Pogledajte još: VINA S JUGA SRBIJE KOJA MORATE DA PROBATE!

nazad na vrh

Srodni tekstovi