Dolce vita u čaši

Dolce vita u čaši

Proseko (prosecco) je vino koje na izvestan način oslikava životni stil Italijana – elegantno & zavodljivo. Možda je baš zato njegova popularnost u Italiji neprikosnovena, a od nedavno vrhunski prosecco može da se nabavi i u Srbiji!

U pitanju je penušavo vino koje je od 2013. godine prema podacima previzašlo na svetskom nivou popularnost šampanjaca u prodaji, čemu je svakako pridonela i mnogo prihvatljivija cena od „francuskih mehurića”.

prosecco 00

U Italiji se pije kao aperitiv, pre jela, ali često, ako je dobrog kvaliteta, i tokom jela, posebno uz predjela kao što su carpaccio, razne salate, morske specijalitete, pa čak i uz kremaste dezerte.

Postoje tri vrste prosecca: sfumante (spumante), frizante (frizzante) i trankilo (tranquillo), od kojih je najpoznatiji i najcenjeniji spumante. Vino se takođe proizvodi i s različitim nivoom slatkoće: od suvljeg, brut (do 12 gr rezidualnog šećera po litru), do slađih extra dry (12 - 17 g/l) i dry (17-32 g/l). U proizvodnji se koristi metod charmat, koji najbolje iskazuje primarne arome grožđa i gde se sekundarna fermentacija odvija u rezervoaru od nerđajućeg čelika. Međutim, postoji i prosecco col fondo, odnosno proseko s refermentacijom u flaši, sur lie, što je stari način proizvodnje. Takav prosecco je blago penušav, zamućen i ima fondo, odnosno talog na dnu boce, a ukus je umereno slan, s aromom hrskavog hleba. 

LaFuitaLa Fuita Prosecco Superiore DOCG izvanredan je primer vrhunskog prosecca iz Valdobiadene 

Još je čuveni staro-rimski pisac Plinije Stariji pisao o pucinum vinu, kako se prosecco tada zvao, kao jednom od velikih vina na stolovima rimskih porodica, jer su stari Rimljani verovali da će duže živeti ako piju proseko. Inače, vino je dobilo ime po malom, živopisnom mestu Proseko, koje se uzdiže iznad tršćanskog zaliva, i gde je staro rimsko vino pucinum po prvi put nazvano prosecco, negde u šesnaestom veku. Grožđe od kojeg se vino dobija dugo je nosilo i naziv prosecco, ali je njegov naziv promenjen u glera. Tipičan prosecco sadrži više od 85% glera, koji može biti pomešan s drugim vrstama belog grožđa, kao što su verdiso, bianchetta treviso, perera, glera lunga, chardonnay, pinot blanc i pinot gris.

Prosecco image 6

Zaštićeno ime

Zbog velikog porasta proizvodnje ovog vina izvan Italije tokom devedestih godina prošlog veka, italijanska vlada je 2009. godine zaštitila ime prosecco i od tada, da bi prosecco bio zvanično priznat, sa garancijom, mora da je proizveden u DOC ili DOCG regijama Italije. 

Vremenom se proizvodnja prosecca pomerila od Kraškog područja oko Trsta i regije Kolio, u brda Veneta, oko mesta Koneljiano, Valdobiadene i Asolo. Danas oko 80 % proizvodnje italijanskog proseka dolazi iz regije Veneto, dok se ostatak proizvodi u regiji Friuli-Venezia-Giulia. 

home01

Prosecco iz Koneljana, Valdobiadene i Asole zaštićen je garantovanim geografskim poreklom i označen kao DOCG (Denominazione d’Origine Controllata e Garantita), te se ujedno smatra i najboljim. Prosecco koji se proizvodi izvan ova tri mesta označen je kao DOC. 

Konačno, valja znati da u okviru DOCG oznake postoje prestižni Cru Rive Prosecco, za koji se smatra da najbolje predstavlja suštinu podneblja Valdobiadene i Koneljana – tipičan spoj minerala, soli, sunca i alpskih kiša. Vinogradi iz kojih nastaje taj proseko gotovo su vertikalni, na brdima, te je berba uvek ručna i mnogo teža, s manje grožđa po hektaru. Takođe, takav proseko proizvodi se isključivo od grožđa koje dolazi iz jedne opštine ili sela, čime se najbolje predstavlja jedinstvena kompozicija i karakteristika tla. 

24 hotel events berlin borsigturm

Jedno od najpoznatijih sela tu je San Pjetro di Barboza (San Pietro di Barbozza), odakle dolaze proseko La Fuita Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Rive di San Pietro di Barbozza i Rive di San Giovanni, oba od nedavno dostupna i na srpskom tržištu. Specifično za ovaj prosecco je da ima refermantaciju od 90 i 180 dana, što nije slučaj s ostalim proizvođačima. Inače, kada je o ovoj vinariji reč, valja primetiti da je njihov La Fuita Native trenutno jedini organski prosecco kod nas i jedini col fondo, odnosno proseko napravljen u starom stilu, ali iz potpuno organskog vinograda, sa sertifikatom EU da je bioloski proizvod, sa 100% prirodnom fermentacijom i gazacijom, bez sulfita i šecčra i bez filtracije.

prosecco

Iz San Pjetra dolazi još nekoliko izuzetnih prosecco vina, poput Val D’Oca Rive di San Pietro di Barbozza Valdobbiadene Prosecco Superiore, Mionetto Rive di San Pietro di Barbozza Millesimato Brut Glera ili Roccat Rive di San Pietro di Barbozza Prosecco Superiore Valdobbiadene.

Blagodeti za organizam

Naučnici u Velikoj Britaniji su nedavno potvrdili antičko verovanje starih Rimljana da redovna konzumacija prosecca poboljšava pamćenje i dobro utiče na kardiovaskularni sistem zbog visokog nivoa anti-oksidanata u grožđu koje se koristi za fermentaciju. 

Konačno, u mnoštvu proseka prisutnih na tržištima širom sveta, evo još nekoliko nezaobilaznih etiketa koje će na pravi način preliti u čašu iskričavu vinsku radost ovog vina: Nino Franco Rustico, Bisol Prosecco di Valdobbiadene Cartizze, Mionetto Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Rive di Santo Stefano, Sorrele Bronca Valdobbiadene Prosecco DOCG „Difetto Perfetto” Sur Lie, Casa San Nicolò Prosecco superiore DOCG Valdobbiadene, Col Vetoraz Valdobbiadene DOCG Prosecco Superiore Brut Zero, Rebuli Prosecco di Valdobbiadene, Bortolomiol Prosecco di Valdobbiadene Cartizze DOCG…

Prosecco Teaser

Zato, kad sledeći put budete umorni posle napornog dana na poslu ili želite da se smejete sa prijateljima, uživate u divnom letnjem danu, ili naprosto hoćete da dodate mehuriće vašoj specijalnoj proslavi, otvorite nekoliko flaša dobrog Prosecco Superiore DOCG, kucnite se čašama, kažite ‘ćin ćin’ i uživajte u malim životnim zadovoljstvima. 

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama