Carstvo exYU porcija

Carstvo exYU porcija

Po mnogo čemu je restoran Institucija u srcu Bežanijske kose specifičan i neobičan. Iako pod ovim imenom posluje tek četvrtinu godine, kao naslednik nekada čuvene KT picerije koja je ovde stolovala deceniju ipo, već se profilisao kao zrelo gurmansko mesto fokusirano na kvalitetnu i obilnu količinu specijaliteta, i to prvenstveno mesnih, domaćih, u tanjiru. „Institucija hrane”, a sve to sa nekim prepoznatljivim ex-YU prizvukom.

institucija-restoran-08

Takođe, doslovce sprovedena zamisao prvog vlasnika da izgradi baštu kao mesto na kome će se gost osećati kao da sedi u dvorištu crkve, ili na trgu Svetog Marka u Veneciji, veliki je adut ukoliko bi se vršilo ocenjivanje restoranskih bašti u Beogradu. Naime, ušuškana u borovinu, zaštićena lakim providnim pokrovom od sunca, staklom i drvenim gredama od inače mirnog i pitomog okoliša u jednoj od retkih pešačkih oaza na „Kosi”, sa pletenim stolicama i foteljama, ova intimna celina neodoljivo pleni i priziva na opušten ručak ili višečasovno uživanje u okrilju hrama Svetog Vasilija Ostroškog.

institucija-restoran-01

Ipak, najneobičnije od svega je to što Institucija gledana spolja odaje utisak veoma malog lokala, tek nešto većeg od kakvog bifea. Ali ta i takva Institucija, veoma je prostran ugostiteljski sistem koji u sebi krije tri potpuno različita sveta. Uz već pomenutu baštu ulazi se u klasičnu savremenu restoransku salu, a druga, takozvana „Kamin sala”, odista je mesto gde se u trenutku, kao vremeplovom, putuje u neka davna vremena i neke druge običaje.

institucija-restoran-06

Kamen i osmuđene drvene grede što često izviruju iz namerno nepravilnih zidova koji podsećaju na zidove pećine ili kakve gorštačke kuće-tvrđave, tavanica ukrašena limenim duvačkim instrumentima, kremenjačama muzejske vrednosti, gigantski drveni i pozlaćeni luster, vredni kolekcionarski artefakti na sve strane, majolika ili amfore, vešto su uklopljeni sa brojnim uramljenim LCD ekranima, najsavršenijim ventilatorima i drugim čudima savremene nauke i tehnike. Pa i tu, gde je centar atmosfere posvećen širokom kaminu koji nema samo ukrasni karakter već od jeseni greje i srca i dušu, a za onaj estetski deo zadužena je monumentalna replika slike Paje Jovanovića „Crnogorci se vraćaju iz boja”, neko je kao čarolijom utkao neobične šarene stolice, kombinujući ozbiljnu istorijsku postavku sa slatkim aromama bajke.

institucija-restoran-04

A upravo te neke „kombinacije”, potka su gastronomskog i uslužnog dela Institucije. S jedne strane razvija se izvrsna „mesna” priča, s druge, pizza je i dalje na jelovniku:
- Ovo je dugo vremena bila ugledna picerija i ljudi su navikli da je ovde naručuju, te pizza ne sme da se ugasi, dok opet nabavkom Josper peći, maksimalno koristimo sva čuda i nove vidike koje žar dodaje pečenom mesu. Orjentacija restorana je tradicionalna ali sa prizvukom internacionalnog, objašnjava Marko menadžer Institucije. Uz biftek u ulju, prva liga su teleći i tuna steak. Za hobotnicu tvrde da je fantastična, a pljeskavica je zasigurno među prve tri u gradu, ali mnogi će potvrditi da je pravi pogodak obilni tanjir po imenu Nacionalna klasa. Namenjen je za dve osobe a sadrži dimljeni vrat, kobasicu i vešalicu, mini pljeskavicu, pileći file zapečen sa kačkavaljem, aromatizovani krompir sa začinskim biljem. Dimljeno meso je rađeno po sopstvenim, zaštićenim receptima u Novom Sadu. Iako povremeno pripremaju slow food degustacije povezane sa vinom, ipak se ovde u kuhinji ne ide na minimalizam.

institucija-restoran-03

Pošto ovaj lokal u velikom broju posećuju gosti iz ex-YU republika, takav je i tanjir, jedna prava bogata ex-YU porcija. Pršut je njeguški, sirevi su paški, livanjski, pastrmka je dimljena i spremljena na mediteranski način, a u vinskoj je karti pored vodećih srpskih vinarija dosta vina iz Makedonije i Slovenije. Uz Karlsberg erdinger mutno pšenično pivo, dobre koktele od kafe i tradicionalni Lavaco italijanski espreso, u Instituciji tvrde da im je vino ipak u prvom planu ponude.

Za svaki džep

Posebno primamljivo zvuči dnevni menu po ceni od 550 - 750 rsd. Postoje dve varijante, beli i crveni, u zavisnosti koje boje vino volite. Svaki sadrži tri ganga, crveni recimo uz dobar montepulćijano nudi izuzetan potaž sa gamborima, šafranom, kukuruzom, ali i dimljenu pastrmku na mediteranski način. 

Još jedno čudo posebno je uočljivo tokom vikenda. Iako je restoran orjentisan ka poslovnim ljudima i vikend ručkovima, blizina crkve neminovno uvodi kategoriju grupnih proslava i veselja. Ipak, sale su tako formirane da se mogu istovremeno organizovati dve svadbe, dva poptuno intimna kutka, a da muzike ni najmanje jedna drugoj ne smetaju.

institucija-restoran-10

Ukupno, restoran poseduje 120 mesta unutra, 77 napolju, radi od 8 - 24 časa sedam dana u nedelji. Veoma bitan je podatak da se oko restorana nalaze čak tri raspoloživa parkinga, ali i da je od 02. do 17. avgusta Institucija zatvorena zbog kolektivnog godišnjeg odmora. Da bi vas nakon toga dočekala širom otvorenih vrata...  

Gastro slika u tri boje

* Čuveni biftek u ulju sastoji se od 300 grama mesa odležalog u pacu koje se servira u dresingu od maslinovog ulja sa aćeto balzamikom, različitim začinskim biljem i sa grilovanim povrćem.
* Bakina tajna se služi u teglici. To je klasična milefolja servirana drugačije. Krem je u dve boje, ljubičasti i žuti, između idu kore a odozgo šumsko voće, malina, borovnica. Šta je u kremu? Pa, bakina tajna...
* Tiramisu je specifičan jer se radi sa kantućinijem, italijanskim kolačem od badema i suvog voća koji je ovde umesto piškota natopljen espresom i preliven šumskim voćem. 

nazad na vrh

Srodni tekstovi