Villa Pergola: Oda ukusima Hercegovine

Villa Pergola: Oda ukusima Hercegovine

Ne bez razloga, Trebinje je postalo hit destinacija u regionu. Istina, daleko od slave i pompe obliženjih Dubrovnika i Herceg Novog, ali dovoljno vidljivo da se nađe u raznim „trip advajzerima“ kao autentična oaza skrajnuta s glavnih turističkih koridora na sve jasnije globalizovanom & sterilizovanom Balkanu.

Nova gastronomska prica VUKOJENova gastronomska priča na staroj adresi: Villa Pergola

Važnu ulogu u tome odigrala su odlična lokalna vina i tradicionalna kuhinja. A u ta dva segmenta u ovom delu Hercegovine glavnu reč vode Podrumi Vukoje 1982. Uz restoran „Vinska galerija“, već godinama nezaobilazno gastronomsko odredište praktično svih posetilaca Trebinja, gde se moderna internacionalna kuhinja spaja s lokalnim ukusima i vrhunskim vinima, najnoviji doprinos gastro sceni ovog pitoresknog srednjevekovnog grada je obnovljeni restoran „Vukoje 1982“, svojevremeno kultno gastronomsko odredište na severnom ulazu u Trebinje iz pravca Bileća, a koji sada radi u okviru novosazidane Ville Pergola.

Osmeh i gostoprimstvo VUKOJEOsmeh i gostoprimstvo za svakoga: Jagoda Vukoje

- Ovaj restoran zauzima posebno mesto u našim životima budući da je tu, pre više od tri decenije, začeta priča o našoj vinariji. Tu smo prvi put služili gostima naša vina iz porodičnog podruma i došli do zaključka da bi trebalo napraviti pravu vinariju.

Hercegovina kao Provansa

U Vinariji Podrumi Vukoje 1982 kažu da trenutno rade na projektu sadnje maslinjaka i proizvodnje organskog voća i povrća koje će se naći na meniju restorana, te da je krajnji cilj stvaranje ambijenta koji će mirisima i ukusima buditi sva čula, praveći od Hercegovine pokrajinu poput francuske Provanse.

Zato smo i odlučili da tu obnovimo restoran i ponudimo jednostavne ukuse tradicionalne hercegovačke kuhinje, po čemu je restoran svojevremeno i bio poznat, ali i da uz njega podignemo luksuznu Villu Pergola s apartmanima i tako gostima koji dolaze i prolaze kroz Trebinje ponudimo kompletnu uslugu s noćenjem – kaže Radovan Vukoje, koji je vođenje vinarije preuzeo od oca Obrena 2002. godine.

samo organsko molim VUKOJESamo organsko, molim: Hladno predjelo

Uštipak za nezaborav

Zaboravite sve one silne uštipke koje ste jeli kod baka, mame ili tetaka! Ovo je nešto što prvo treba probati u restoranu. Prave se od gustog testa, hrskavi spolja i meki k'o duša iznutra, suptilnog ukusa za koji kažu da je „tajna“ u finom brašnu i – rakiji koja se dodaje u testo! U kombinaciji s domaćim izrazito žutim kajmakom i takođe domaćom  pečenicom, napravili ste prvi veliki korak ka autentičnim ukusima Hercegovine.

jagnjetina le VUKOJETipično lokalno jelo: Jagnjetina lešo

Restoran i apartmani Villa Pergola sada predstavljaju celinu, ono što bi Nemci nazvali Gasthaus. Srce tog hercegovačkog gasthausa je kuhinja (krv je, naravno, vino) koja nudi stare kulinarske vrednosti o kojima ste verovatno dosta slušali, ali koje danas baš i nemate previše prilike da probate.

Pergola Vukoje 25

A ukuse Hercegovine naprosto morate da iskusite! Džaba da vam neko priča kakvog su ukusa meso, mleko, kajmak ili sir dobijeni od krava i ovaca koje pasu isključivo travu pomešanu sa začinskim biljem, ili kako to izgleda kada jedete povrće iz povrtnjaka koji se navodnjava izvorskom vodom, đubrenje vrši isključivo stajskim đubrivom... Plus fantastična vina za potpuni doživljaj!

mu kalica VUKOJEMučkalica kakvu niste probali: Mučkalica a la Pergola

Na ovo organsko/gastronomsko putovanje krenuli smo u društvu Jagode Vukoje, Radovanove supruge, koja drži sve konce Ville Pergola u rukama. Osim mesa, na jelovniku se mogu pronaći i jela od ribe ulovljene u Trebišnjici, te umaci i salate od povrća koje se uzgaja u vlastitim zasadima porodice Vukoje. Hrana se priprema polako i s ljubavlju i upravo je to ono što joj daje posebnu draž. Pravi pravcati i autentični – slow food! Uz to, Hercegovci su dobri i pažljivi domaćini, pa ni ovo mesto nije izuzetak, s tim što ćete ovde uvek naći i stručnu preporuku za odabir vina uz hranu. I ne samo to. U restoranu se nalazi i prava vinoteka u kojoj gosti po promotivnim cenama mogu da kupe bocu omiljenog vina ili da ga degustiraju na čašu.

Pergola Vukoje 24

Što se kuhinje tiče, miks tradicionalnih i modernih jela u restoranu napravio je kuvar Vladan Simić, učenik Nedeljka Bulja, dugogodišnjeg kuvara nekadašnjeg predsednika SFRJ Josipa Broza Tita.

- Prvi put sam se u Trebinju susreo s jarčetinom i kupusom raštanom, a kada se ova jela prilagode mediteranskom tanjiru, uz dodatak Vukoje bitera sa 56 travki, ukus postaje nestvaran – kaže Simić. – Gastronomija je kao astronomija. Samo nebo je granica. Sledeći put bih vam mogao ponuditi neku vinogradarsku paštetu od puža, tim pre što se vinogradarski puževi ovde mogu naći u izobilju, i da je spremimo tako da je se ne postidimo ni tamo gde se to odavno smatra vrhunskim specijalitetom, što kod nas zasad nije slučaj.

Pergola Vukoje 29 Osavremenjena tradicija: Radovan i Jagoda Vukoje

Ponesen bogatom paletom sireva, mesa, biljaka i maslinovog ulja („kojem mogu pozavideti i Italijani“), Simić je u kuhinji restorana iskomponovao svojevrsnu gastronomsku odu ukusima Hercegovine. Te opijajuće note od mirisa i ukusa predstavljaju danas pravo blago ovog kraja, baš kao što je Villa Pergola jedan od bisera u gastronomskoj riznici Trebinja.

Teletina ispod sača

antrfile teletina sa VUKOJE

Jedno od tradicionalnih jela ovoga kraja, teletina ispod sača priprema se od telećih prsa ili flama od nadaleko poznate autohtone rase gatačkog govečeta. Meso se peče ispod sača s krompirom i začinskim biljem sa hercegovačkih planina, što daje poseban miris i ukus jelu, oko dva sata na temperaturi od 280 C. Uz njega se služe razne sezonske salate po želji, a uz obrok zna se – Vranac Vukoje savršeni je par!

Villa Pergola

Pergola Vukoje 21

U sklopu restorana nalazi se i Villa Pegola u kojoj gostima pod veoma povoljnim uslovima stoji na raspolaganju 10 modernih i luksuzno opremljenih apartmana. Jedna od specifičnosti je i ta da su apartmani dobili nazive po lokalnim lekovitim biljkama, te da je u skladu s tim svaki enterijer različit. Kao da prolazite kroz hercegovački krajolik!

Pergola Vukoje 26

Više informacija o Villi Pergola potražite ovde

Adresa: Serafima Perovića, Trebinje, Bosna i Hercegovina
Telefon: +387 65 178 888

Foto: Ivana Čutura i arhiva 

nazad na vrh

Srodni tekstovi