Vinski put od antike do Stobija

Vinski put od antike do Stobija

Na hiljade vinoljubaca koji sa severa od Dunava jure prema obećanim grčkim obalama, a pogotovo u povratku, grdno pogreše ukoliko, bar na kratak odmor, ne svrate u modernu i velelepnu vinariju Stobi. Jer teško će na tom putu bolje, kulturnije i zanimljivije mesto pronaći od Stobi restorana, a onda ne garantujemo da vas utisci neće ovde zadržati i nekoliko dana...

7 CuturaSaško Atanasov, menadžer restorana, ali i prava enciklopedija korisnih informacija iz oblasti turizma i vina

Jasna putokazna oznaka arheološkog nalazišta Stobi između naselja Veles i Kavadarci a u središtu čuvenog Tikveškog vinogorja ujedno je i siguran pokazatelj da ste u blizini jedne od velikih, a svakako najmodernije makedonske vinarije koja proizvodi vina visokog kvaliteta. A ako se do jednog od najpoznatijih arheoloških lokaliteta u Makedoniji gde se nalaze prelepi antički mozaici mora preći još nekoliko kilometara, onda vam neposredna blizina putu vinarije i ugostiteljskog objekta na obodu malog naselja Gradsko, mora izgledati još primamljivije po vrelom letnjem danu. Pogotovo kad vas zeleni pojas odvoji od usijanog asfalta, a hladno vino poteče u čaše.

Cutura 1Kuhinja u sigurnim rukama

Prepoznatljivi jarko obojeni futuristički obrisi vinskog giganta samo su jedna od atrakcija koje vas ovde očekuju. U zavisnosti od dužine odmora nude se različite ture, svaka naravno uključuje obilazak pogona vinarije otvorene 2009. godine, džinovskog i prelepo uređenog barik podruma, a potom degustaciju čuvenog sira sa Galičnika i sušenog mesa uz Stobi vina. Ova osnovna ponuda je u trajanju od sat ipo, ali su mogućnosti brojne, sve do one ture koja će vas tokom šest časova, a vođena iskusnim ekspertom provesti kroz nepregledne nizove zelenih vinograda, vinski muzej, drevni Stobi grad i oduševiti brojnim gastronomskim specijalitetima uz najbolja Stobi vina.

9 CuturaTerasa restorana Stobi

Veliki parking prostor nudi dovoljno mesta i za autobuse, a 60 stolica  u hladu na terasi ili više od 100 sedišta unutar restorana koji mami belinom i elegancijom, sasvim je dovoljno da pronađete svoj Stobi kutak. Ali pre nego vas domaćini ponude vrhunskim specijalitetima, želimo da napomenemo da je ovde sve - domaćinski.

Naime, Stobi je istinski poljoprivredni gigant koji zadovoljava gotovo sve moguće gastronomske potrebe. Od sopstvenog velikog stada ovaca, preko sirane koja proizvodi izvaredne produkte od mleka a nalazi se u krugu vinarije, do voća, povrća, začina i naravno grožđa, sve nosi oznaku ove kompanije i najvišeg je kvaliteta.

5 restoranInsert restorana sa izdvojenom prostorijom u kojoj su diplome i nagrade

Pritom, ekipa koja vas dočekuje je više nego uigrana. Nije ni čudo, u velikom belom šatoru ili balonu okruženom zdanjem vinarije, nalazi se centralni podijum na kome se održavaju venčanja, kokteli, manifestacije, prezentacije, team building sesije. A povrh svega najveća žurka na otvorenom u Makedoniji kada se slavi vinarska slava Sveti Trifun. Tada, u vrtlogu muzike i svetla, i po nekoliko hiljada zvanica doživi vrhunski osećaj pripadanja vinoljubačkom jatu.

- Zanimljivo je da za taj prostor imamo potpuno odvojenu, posebnu kuhinju i šank, tako da gosti iz restorana i oni napolju ne moraju ni da se mešaju - kaže Saško Atanasov menadžer restorana koji je odgovoran i za vinski turizam u Stobiju. Otkriva nam da ovu lokaciju poseti oko 10.000 turista godišnje ali sa velikom tendencijom rasta i da po broju predvode Holanđani, Nemci, Amerikanci od prošle godine, a od ove sve je više vinoljubaca iz Azije.

8 satorŠator, balon, kupola: mesto velikih događanja u srcu vinarije Stobi

- Makedonija još uvek nije dovoljno razvijen vinski brend već smo više deo neke balkanske vinske ture, gde su dan ili dva posvećeni ovdašnjim vinarijama. Takođe, ove godine imamo dogovor sa više ozbiljnih turističkih agencija iz Evrope. Na neki način, poslujemo i kao info pult na vinskom putu. Organizujemo posete vinskom muzeju u Demir kapiji, nalazimo rezervacije za hotele u blizini pošto nemamo sopstveni smeštaj, pomažemo agencijama u bukingu. U vinariji nam je cilj da promovišemo dobro vino, da svako stekne viziju odakle dolazi to vino, kako se stvara, da proba svako vino na čašu. Pritom održimo i mali kurs o degustiranju i osnovama vinske kulture. I čini se da dobro radimo, Nemci su recimo veoma zadovoljni. O tome svedoče desetine komentara na Trip Advajzeru koji su odlični. Na dobrom smo putu ali mora i dalje da se radi, ništa se ne prepušta slučaju - dodaje Saško.

3 Gogo barik degustacijaSala za degustaciju sa pogledom na barik podrum

Restoran u okviru vinarije Stobi broji šestu godinu postojanja. Iz kuhinje u kojoj tri kuvara pod vođstvom šefa Martina Eftimova spravljaju veoma skladnu kombinaciju fine dininga i tradicionalnih makedonskih jela, izlaze gastronomski specijaliteti, ali Saško kaže da, inostrani turisti pogotovo, nipošto ne smeju da propuste čuveno jagnjeće pečenje ili fenomenalan biftek. Uz salate, razne supe i čorbe, tradicionalna jela se ipak spremaju, makar vizuelno, na malo moderniji način dok su deserti čini se pravi hit. Baklava, čiz kejk i čokoladni sufle za koji neki tvrde da je najbolji u Makedoniji. Ali ko traži nešto zbilja posebno, to je - rčel. Nešto najspecifičnije za ovaj region a reč je o slatku od komadića tikve koje se pravi sa madžunom, grožđanim šećerom i medom.

- Nešto nalik na kandirano voće, specijalitet koji ni ljudi u Makedoniji većinom nisu nikad probali - napominje Saško i dodaje da se od vina najviše traži Rkaciteli kao specifično, lako vino koje svakog zadovolji, ali isto tako i etikete iz najkvalitetnije selekcije Akacija, te nezaobilazni Aminta i Vranec.

3 CuturaEkipa uvek spremna na osmeh

I dok u jednom pomalo izdvojenom prostoru restorana posmatramo pregršt, uglavnom zlatnih priznanja za vina sa najvećih svetskih nadmetanja, grupa ljubitelja vina uzima degustacioni meni. Četiri ili šest etiketa koje se mogu dobiti samo sa hladnim predjelom ili upareno u vidu sledova gde svaki sljubljeni par hrane i vina biva propraćen objašnjenjima od toga kakva je koja berba bila, koje se arome slažu i kako. Posetioci i grupe koje su za lakšu varijantu, hladnog mezeta sa vinima, najradije odlaze u posebnu degustacionu dvoranu sa više od pedeset mesta koja se nalazi u okviru čudesno osvetljene barik sale ali je na spratu i odvojena staklom. Pogled na stotine barik buradi, pa i onih većih, i radnike koji vredno posluju oko vina, samo povećava apetit i želju da se isproba što više etiketa od kojih mnoge zadive na prvi gutljaj.

stobi vinarija

Restoran Stobi radi inače svih sedam dana u nedelji od 10 do 21 čas. Ukoliko želite da boravak ovde produžite i otkrijete brojne zanimljivosti u neposrednoj okolini predložiće vam da noćite u nekom od obližnjih gradova. Barem dok ne budu izgrađeni apartmani što je za sad tek u nekom širem planu, ili dok ne bude završen veliki Stobi hotel u Skoplju koji je u fazi izgradnje. A šta je najvažnije za Saška Atanasova, pitamo ga dok nam puni čašu sa oznakom pauna koji je zaštitni znak Stobi vinarije?

- Najviše se ponosimo što imamo kontrolu u svim delovima procesa proizvodnje vina, što znamo odakle dolazi grožđe, gde odležava, kao i poreklo svega što nudimo gostima koji nas posete. Naša vina i naše gostoprimstvo moraju postati i ostati vrhunski makedonski brend.

10

Kako se proslavlja Sveti Trifun
u vinariji Stobi

Vinski bajking

Ukoliko ste u dobroj fizičkoj kondiciji, posebno privlačno deluje ponuda „Velo - vinske“ ili biciklističke vinske ture. Od vinarije Stobi preko mesta Negotino, do Demir kapije gde se nalazi vinski muzej i istoimena vinarija, sređeno je nekih sedamdesetak kilometara biciklističke staze, a u mogućnosti ste tokom predviđena dva dana vožnje da pored arheološkog nalazišta Stobi obiđete neke od najzanimljivijih vinarija tog kraja: Domaine Lepovo, Popov, Bovin, Kraljevsku vinariju kao i čuveni manastir Sveti Đorđe. Informacije o ovom atraktivnom putu takođe možete dobiti u restoranu Stobi

Foto Ivana Čutura & Gogo

nazad na vrh

Srodni tekstovi