The Hunter's Lodge Kamnik: Dragulj vinskog turizma

The Hunter's Lodge Kamnik: Dragulj vinskog turizma

Po mnogo čemu vinarija Chateau Kamnik prestonica je vinskog turizma Makedonije. I mada se nalazi praktično nadomak centra Skoplja, potpuno je izolovana u svojevrsnom rezervatu mira, tišine i prirodnih lepota dodatno oplemenjenom savršenim komforom i čudesnom ponudom vina. A u centru te priče nalaze se hotel sa četiri zvezdice i ekskluzivni lovački restoran The Hunter's Lodge Kamnik otvoren 2004. godine.

- Od ovog restorana krenula je i čitava priča o vinariji Chateau Kamnik – kaže vlasnik vinarije Iki Malinkovski dok nas uvodi u prostranu veliku salu restorana obasjanog popodnevnim sunčanim zracima.

Kamnik Hunters Lodge 35Ovo vino se otvara samo dva puta godišnje, Iki Malinkovski

Besprekorno čist servis na utegnutim belim stolnjacima, veliki stolovi i udobne, komotne stolice. Odmah je jasno da ovo nije mesto gde dođeš da jedeš i zatim ideš dalje. The Hunter's Lodge Kamnik svojevrsni je gastronomsko-hedonistički hram za koji poznavaoci tvrde da je možda i najbolji restoran u regionu! U enterijeru kojim dominiraju toplo drvo i kamen pod nogama, ovo je nešto što bi možda pre očekivali u Sent Moricu ili nekom drugom poznatom alpskom turističkom centru.

- Bazično, ovo je lovački restoran, te shodno tome 80 procenata menija čine jela od divljači: divlja svinja, jelen, srna, muflon...Prave se i kobasice, pršute, dimljeno, sveže, gulaš od divljači... – priča glavni kuvar Nikola Miškovski, inače član gastronomske organizacije kuvara sveta WACS (World Association of Chefs' Societies).

Kamnik Hunters Lodge 1

U Kamniku je već devet godina i kaže da mu je uzor slavni Gordon Remzi. Kada ga pitate za lični ukus, bez mnogo razmišljanja izdvaja jadransku ribu. Voleo bi, kaže, više da radi s morskom ribom u kuhinji, ali to u Makedoniji i nije baš uvek jednostavno. A što se tiče njegove kuvarske filozofije vrlo je izričit i britak kao oštar kuhinjski nož:

- Kad vidim srećne ljude i prazne tanjire to je vrh za mene. Volim malo moderniju kuhinju. Korisitimo dosta gljive, smrčak, vrganje, tartufe. Čitav meni i svi specijaliteti su u skladu sa vrhunskom gastronomskim trendovima. Nisam pobornik tradicionalnih jela jer ne želim da prekuvam hranu, jer ta jela se uglavnom kuvaju po tri sata i izgube veliki deo hranljivih sastojka. Zato i volim kombinacije toplih i hladnih jela, svežih, od ribe, da je što manje kuvano. Isto tako, starteri su veoma bitni, kad je starter dobar možeš posle da jedeš bilo šta.

Kamnik Hunters Lodge 34Priželjkuje Mišlenovu zvezdicu za The Hunter's Lodge Kamnik, glavni kuvar Nikola Miškovski

Prepustivši se u ruke ljubaznom domaćinu i šefu kuhinje, te osoblju The Hunter's Lodge Kamnika, uzbuđeno smo krenuli u jedinstvenu vinsko-gastronomsku avanturu uparivanja zlatnih Kamnikovih vina i vrhunskih specijaliteta, onako kako to inače doživi vinski turist koji dođe u ovaj bajkoviti restoran.

Chateau Kamnik: 
Zlatna vina Makedonije

Na početku je stiglo vino Sauvignon Blanc 2016, ekstremno sortno, sa vegetativnim notama, citrusnog i tropskog voća. Ta svežina se postiže sistemom dve berbe...

- Svake godine pričamo da ćemo tako raditi i konačno smo lane imali jednu ranu i jednu kasniju berbu, pa spojili vina, a ovo je rezultat – ponosno objašnjava Malinkovski.

Kamnik Hunters Lodge 20Čuda moderne lovačke kuhinje u svakom tanjiru

Pojačna aromatika nastala je korišćenjem izuzetnih južnoafričkih kvasaca francuske firme Lalemand, čiji je Chateau Kamnik zastupnik u Makedoniji. Snažna vina opojnih aroma, možda bi se pomalo i uspavali da nije eksplicitne činjenice: hrana koju su nam poslužili je vanzemaljska i sva se čula momentalno bude! Topli losos, hladni losos, mus od lososa, sok od spanaća, sve u jednom tanjiru koji izvanredno ide sa sovinjonom. Iskreno, ovo je verovatno najbolji, čudesni fine dining koji smo ikada probali! A svaki sled je sve bolji, pogotovo što će uz crveni i crni kavijar, raviolu sa mesom od fazana, prelivom od tartufa, uz pečurke i lucerku poslužiti prvo makedonsko orange vino!

- Uzbuđen sam, jedva čekam da ga probam, pre dve nedelje je punjeno – nastavlja Malinkovski dok se iskreno divimo gostoprimstvu u kome vlasnik vinarije prvi put proba svoju etiketu sa do danas nepoznatim gostima.

Ovaj „oranž“ od sorte belan (grenaš blan), stajao je šest meseci sa pokožicom u buretu. Bilo je tu i malkice pino griđa, ali boja je predivna, a kiseline slasne. Još nema etiketu, no zvaće se The Orange, a mi smo sigurni da je jedan od najboljih „oranža“ u regionu.

Kamnik Hunters Lodge 45Vrhunsko osoblje za vrhunski doživljaj

Posle ovako vatrometnog uvoda, nastavlja se sled vina i hrane koji bi vas oduševio i na grbavoj mesečevoj površini! U velikim pino čašama poslužena je bela perjanica Chardonnay Barrel Fermented 2013, vrhunsko vino od grožđa iz sopstvenih vinograda. Fantastičan, kremast, ananas, banana, a posle dođe lešnik, vanila, ali sorta ostaje dominantna nad drvetom. Od 2015. godine koriste francuske drvene bačve od 500 litara, dok vino leži godinu dana na finom talogu uz često mešanje kako bi se dobili punoća i finoća, koji posebno dolaze do izražaja uz servirani specijalitet od zeca sa guščjom džigericom, vrganje, mus od rena i spanaća. I čeri paradajz na kome je so od barik bačve! Dobro ste pročitali, to je so koja se kristalizuje na burićima, a dovitljivi gurmani iz Kamnika su joj našli put do tanjira u restoranu!

Kako bi prelazak na crvene etikete bio što uzbudljiviji, otvara se specijalno vino – Ten Barrels Syrah 2009! Ovo je po stručnim procenama jedan od najbojih širaza u čitavom regionu.

Kamnik Hunters Lodge 11Vina su naravno u centru ove nesvakidašnje gastronomske oaze 

Bujica senzacija još traje u trenutku kada na sto stiže Korleone stek sa sušenim paradajzom, vrganjima, dimljenim kačkavaljem i koncima od čilija, a uz njega otvara se možda i najveći hit čitave  posete Kamniku i njihovom neverovatnom restoranu – Merlot Single vineyard 2005! Elegancija i uzbudljive arome aposlutno očaravaju svakim gutljajem. Ovo neverovatno kompleksno, veliko arhivsko vino sa 15,4 procenta alkohola kao da uopšte ne stari. Praktično je sa dvanaest leta još mlado, boja gotovo nedirnuta, a treba da odstoji još mnogo godina da dostigne vrh.

- Ovo je vino koje otvaram samo dvaput godišnje – kaže Malinkovski. – Kada smo ga proizveli, dve godine je stajalo u četiri barik bureta, a čim smo videli šta smo dobili u startu smo mu srećom stavili cenu 50 evra, što je u to vreme možda bila enormna suma za vinariju na početku ali nas je spaslo da ne ostanemo bez tog vina preko noći.

Kamnik Hunters Lodge 12

Ljubaznost, gostoprimstvo ili čista želja da nas aromama dotuku, šta je u pitanju ne znam, ali domaćini na kraju nude da biramo koji vranac želimo, da li nosioca Decanterovog regionalnog trofeja za najbolje vino Centralne i Istočne Evrope Vranac 2011 ili takođe vrhunski, godinu dana stariji vranac iz iste linije. Zamalo da prođemo kao Buridanov magarac, ali na kraju ipak biramo berbu 2011 i odbijamo čokoladni desert ma kakav bio, jer ovo vino je desert za sebe!

- Vranac je ultra bitna sorta u Makedoniji. Ne samo zato što stranci žele da ga probaju i uglavnom njega kupuju, već zbog istinskog potencijala koji poseduje. Vidite boju, ovo nije najjači vranac po boji koji imamo, ali antocijani (pigmenti) su jaki, intenzivni, može da se dobije vino sa jakim ekstraktima, dok su kiseline malo više pa može duže da sazreva. Takođe, alkohole nije teško dobiti na visokom nivou jer je vranac nešto ranija sorta za razliku od drugih crvenih, ali je pritom i jedna od najboljih za kupaže. Vidim ga kao regionalnu sortu, u Crnoj Gori normalno, Srbiji, Bosni i Hercegovini, gde svi treba zajedno da radimo kako bi je dogurali u svetske okvire. Ne zato što je naš, nego što je zbilja odlična vinska sorta. Ne ulazim u svojatanja čiji je vranac, ali priču treba širiti maksimalno, a razlike u nacionalnim vrancima spadaju u varijacije na temu i nijanse. Danas se svašta dokazuje, tako su sad Grci dokazali da je smederevka njihova sorta zumjatiko, bar tako tvrde stručnjaci, profesori koji ovde svraćaju, ali mi vinari samo želimo da radimo top vina od grožđa koje imamo i podele nas ne zanimaju.

Kamnik Hunters Lodge 37

U tom smislu pitamo Ikija Malinkovskog kako vidi Chateau Kamnik za pet godina?

- Minimalno veća proizvodnja i implementacija najnovijih tehnoloskih dostignuća. Ko zna, možda se mojim sinovima jednom vrati početni kapital.

I zbilja, čini se da ovde, u Chateau Kamnik ništa ne treba menjati već se samo prepustiti uživanju. I kada od slasnih zalogaja i vina koja ne znaju za drugu nijansu osim zlatne na svim svetskim takmičenjima, krene svet veselo da se okreće, kratka šetnja do vinograda nad kojim dominira „šato“ neopisivo prija. Odatle se pruža jedinstveni panoramski pogled koji podseća kako se nalazite gotovo u samom centru prestonice Makedonije, a svež povetarac rashladi taman toliko da poželite udoban hotelski krevet koji vas čeka u hotelu iznad vaše lovačko-hedonističke priče The Hunter's Lodge Kamnik. Naravno, ukoliko ne rešite da probate još neku od čudesnih etiketa ove vinarije i istinskog dragulja vinskog turizma čitave Makedonije.

Vinske ture u Kamniku

Kamnik 44Bisera Bozarevska zadužena je za vinske ture u Chateau Kamnik

Segmentom vinskog turizma u Kamniku bavi se Bisera Bozarevska, koja kaže da u vinariju dolaze uglavnom stranci, najviše oz regiona, naravno, ali i iz Amerike, Evrope, Skandinavije…

- Najčešće dolaze individualno, preko interneta ili preporuke, odsedaju i po nekoliko dana u našem hotelu. Inače, uvod u degustaciju počinjemo obilaskom vinograda, nakon čega sledi istorijat i opis sorti. U samoj vinariji upoznajemo goste s proizvodnjom i barik podrumom da bi na kraju goste odveli u degustacioni salon. Nudimo dva tipa prezentacije, ona sa selekcijom kvalitetnih vina košta 10 evra, a sa  premijum vinima 15 evra.

Vrhunski smeštaj

Hotel u okviru restorana poseduje komforne sobe, koktel terasu u lovačkom stilu, teniski teren, a čitav ambijent upotpunjen je umetničkim slikama i originalnim lovačkim dekoracijama. Poseban doživljaj predstavlja doručak, raznovrstan švedski sto u izdvojenoj sali okruženoj zelenilom u kojoj čujete samo cvrkut ptica, baš kao da ste u nekom ekskluzivnom planinskom hotelu visoko u Alpima.

Potera za Mišlenovom zvezdom

Šef Nikola Miškovski, osim što je poznato TV lice ima i jedan bitan cilj u karijeri:

- Trenutno radim na knjizi sa 365 recepata, za svaki dan po jedan. Negde sam na pola, a Chateau Kamnik je naravno sponzor knjige. Ipak, Mišlenova zvezdica za ovaj restoran mi je najveća želja, tako da željno iščekujemo njihove arbitre u Makedoniji.

Nikola inače svakog dana ima snimanja za vrlo popularnu jednočasovnu emisiju koja se zove „Brza kujna“, a za svoju kuhinju u Kamniku kaže da je paklena. Priznaje da tek uči o vinima, a da najbolje kombinuje kad proba, voli uparivanje po sličnosti, omiljene sorte su mu merlo i vranac, a od riba najviše ceni san pjera, pagara, brancina, oradu i zubatac.

Vino za dušu

- Poluslatku Temjaniku 2013 radili smo specijalno za Hong Kong, jer su tražili malo kasniju berbu. Ali opet im nismo dali sve što smo napravili i što su tražili jer se ta temjanika izvanredno slaže sa guščjom džigericom, vrhunski! Ostavili smo malo i za svoju dušu – kaže Iki Malinkovski.

Foto: Ivana Čutura i arhiva

nazad na vrh

Srodni tekstovi