Trebinje kao vrhunska gastronomska destinacija

Trebinje kao vrhunska gastronomska destinacija

Restoran Vinska galerija Vukoje u Trebinju praktično od osnivanja 2014. godine uživa reputaciju vrhunskog gastronomskog odredišta u ovom delu Hercegovine. U želji da ponudi novi kvalitet gostima koji tu dolaze iz čitavog regiona, Radovan Vukoje, koji vodi vinariju Podrumi Vukoje 1982 u okviru koje restoran i radi, angažovao je svetski priznatog šefa kuhinje Veselina Mrakića da postavi novi meni u Galeriji.

Veselin Mrakić, poznat među kolegama po nadimku Vesso (da, sa dva s!), izuzetno je cenjeno ime u krugovima svetske gastronomije. Rođen je u Dubrovniku, odakle je početkom devedesetih godina otišao za Ženevu. Tamo je vodio dva uspešna restorana, a poslednjih godina boravi u Libanu gde je pokrenuo i neke zanimljive projekte u promociji tradicionalne libanske kuhinje. Upravo ta objedinjena iskustva uobličila su novi jelovnik koji će ove jeseni gosti Vinske galerije Vukoje imati prilike da probaju u modernom ambijentu izuzetnog restorana.

Vinska galerija 45Bogata kulinarska iskustva primenjena u Hercegovini, Veselin Mrakić Vesso

- Suština je da uklopimo hercegovački duh i kuhinju s vinima Vukoje – priča Mrakić, koji je prošle godine ovde već gostovao s libanskom kuhinjom. – U pitanju nije samo novi meni, već zajedno s Radovanom gradimo novu vinsko-gastronomsku kulturu Trebinja i istočne Hercegovine. Nije to nimalo jednostavno, navike se teško stvaraju, još teže menjaju, ali s naše strane postoji i energija i volja. Jer u kulinarskom smislu Hercegovina poseduje ogroman neotkriveni potencijal s obzirom na kvalitet namirnica koje se ovde proizvode. A ono što me posebno fascinira jeste hrabrost napraviti ovde tako nešto. Ipak smo mi u Trebinju, a sedimo u vrhunskom svetskom restoranu na kom bi i Dubrovnik mogao da pozavidi. Da krenemo na bilo koju stranu sveta odavde ne bi tako lako našli objekat koji bi mogao da parira Galeriji!

Vinska galerija 3Stecište ljubitelja vrhunske hrane i vina, Vinska galerija Vukoje

Na novom meniju u fokusu su jela koja osvajaju kvalitetom namirnica, a zatim i jednostavnim načinom pripreme koji čuva autentičnost ukusa i mirisa podneblja. U tom smislu jelovnik nije obiman već se vodilo računa da uz svako vino postoje po dva-tri prava izbora jela!

- Želeo sam da imamo što manje jela na karti. Zašto? Ljudi se brzo zasite. Bolje je imati u restoranu agresivnu kartu koja se menja svakih deset dana, nego jednu obimnu gde se gost navikne na jedno jelo i onda se stalno njemu vraća. Namera nam je da pratimo sezonu, osluškujemo i razumemo potrebe gostiju, da ih redovno iznenadimo nečim novim. Da dolaze u Galeriju ne s idejom „hajde da jedemo“, nego sa željom da degustiraju hranu baš kao što se degustiraju i vina. Akcenat je na tome da hrana i vino budu prirodni spoj koji će udružen doneti novi kvalitet, bez previše komplikovanih stručnih priča. Čisto zadovoljstvo spajanja hrane i vina. Ako to gosti prepoznaju onda smo napravili veliku stvar. Ne jurimo Mišlenove zvezdice, nemamo jelovnik u sledovima, već samo autentičan kvalitet koji je u stanju da isprati vrhunski kvalitet vina u ovom restoranu.

Vinska galerija 4

Inače, kada je reč o uparivanju hrane i vina, Mrakić kaže da nije zarobljenik striktnih pravila, već da je njegov moto: „Probajmo, pa ćemo videti!“

Ono što smo imali prilike da probamo zajedno sa brojnim gostima na svojevrsnim pretpremijerama novog menija potvrđuje zlatno pravilo da ništa ne ide tako dobro zajedno kao lokalna hrana uz lokalna vina. Još kada imate da se i u jednom i u drugom slučaju radi o vrhunskim proizvodima nije daleko pomisao kako Trebinje s ovakvom ponudom vina i hrane već sada zaslužuje status vrhunske gastronomske destinacije.

Vinska galerija 2

Omiljena kuhinja

- Moja omiljena kuhinja će uvek biti francuska i italijanska. To su, uz kinesku, bazične kuhinje u svetu, sve ostale su njihove varijacije. Obožavam i libansku kuhinju, ali ona nema neka striktna načela već se kao i ove naše zasniva na jelima koja su se vekovima spremala po kućama za razliku od francuske, italijanske i kineske koje su prilagođene restoranima. Zato se te tri i smatraju za bazične – priča Mrakić, jedan od osnivača asocijacije Chef’s Goutatoo iz Ženeve, čiji je cilj promocija lokalnih proizvođača hrane, a čija iskustva želi da primeni i ovde u Hercegovini.

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi