Porto Maltese: A o Kortu ni reč

Porto Maltese: A o Kortu ni reč

Kad stojiš 10 minuta i poželiš da sedneš, sediš sat vremena i zaplačeš za krevetom, a budiš se sa osećajem da nisi ni legao, pravi je trenutak da u svoj jelovnik svakodnevno uneseš ribu. I to samo zato što je nisi jeo kad je trebalo. Nekada se na riblju čorbu i šarana išlo na šljunkaru, kod Mike Alasa. Danas je šaran redak, al' su zato nepcu dostupna gotovo sva čuda rečnih i morskih dubina.

Potpuno renovirani beogradski Porto Maltese, poslednji je nasukani "brod" na desnoj obali Francuske ulice (danas Ž. Klemansoa) pre nego udarite u rampu na pružnom prelazu kod luke Beograd. Kroz belo okrečena vrata kabine sa okruglim prozorčetom stupate na limenu podlogu jedne od dve palube (nivoa) koja se odmah zatim pretvara u plesni mahagonij podijum na kome umetničke sklonosti u vrtoglavom gastronomskom ritmu iskazuju crveni stolnjaci sa legendarnim znakom malteškog krsta. Sve to posmatrano iz niza akvarijuma sa uređenim morskim dnom odakle vrebaju velika crvena klješta i čamca za spasavanje u centru lokala koji uspešno glumi švedski sredozemni sto za 150 potencijalnih gladnih Robinsona.

Rekoh "beogradski" pošto je ovo samo centrala lanca Porto M. otvorena 1997. godine u kojoj se danonoćno obučavaju vrhunski riblji kuvari i kreću sve ubrzanije put istoka i slovenskih zemalja gde je Porto jelovnik adekvatan sinonim bogatstva i moći. Kao u tonskom studiju, kroz stakleni pano "živi" kuhinja. Drevni i originalni recepti ovde se raspredaju, često uz master klas svetskih stručnjaka. Dragulji malteške riznice, san pjer, orada, brancin, zubatac, grdoba, rumbač, škarpina pristigli iz Maroka, Tunisa, Grčke, "znoje" se na žaru, lešo, u soli, rerni i na papiru, uvaljani u začine. Mušlje, vongoli, ostrige, fasolari, prstaci, škampi, gambori, kopasante, lobster, langust uz lignje, sipe i hobotnice podsećaju samo šta ste sve dosad propustili. A ne smete ovdašnje bele i crvene buzare i karpaća ili paštetu od skuše i oslića serviranu u ljusci od dagnje.

Recept za belgijsku čokolad tortu portugalskog majstora kuhinje vam neće otkriti ali savet za uparivanje dobrih italijasnkih, domaćih, grčkih i francuskih vina - hoće. Ako je trenutno u Evropi što svežija riba hit, onda je Porto odavno prekoračio onaj balkanski prag.

nazad na vrh

Srodni tekstovi