Buongiorno Mare: Hridi od grlića

Buongiorno Mare: Hridi od grlića

KAD naiđu "teški" zimski meseci sa mnoštvom svečanih večera, praznovanja, slavskih đakonija, sve zdudano u masni čaršav holesterola pod nazivom "nema lepše ptice od prasice", mislim da je najhumanije da vas uputimo na preventivu: lagan, preukusan, nezaboravan zalogaj u atraktivnom ambijentu koji kao da je tokom čitave godine u "novogodišnjem" raspoloženju. Ali onom - elegantnom!

Kada Roberto Benini, na samo njemu svojstven način izgovori "Bonđorno prinčipesa" u filmu "Život je lep" neka čudna iluminacija, igra svetlosti, senke, nežnih tonova ukusa, mirisa i boja sredozemlja krene kroz kičmu svakome ko imalo srca i duše ima u grudima romantičnim.

Sličan osećaj obuzme vas čim kročite u Buongiorno Mare. Ovaj specijalizovani restoran je deo gastronomskog Buongirno "lanca" koji sadrži mnoštvo podjednako atraktivnih karika: više poslastičarnica, dva restorana i jednu piceriju u Beogradu i na Kopaoniku.

mare-02Bogatstvo mora, daleke horizonte, komešanje valova ali i emocija, sve je to imao na umu  arhitekta Vlada Gugl stvarajući jedinstven enterijer, naizgled izmešanih stilova, savremenog sajber spejsa i elegancije koja donekle miriše na truloburžoaski hedonizam, ali isključivo u funkciji vrhunske udobnosti i raskošnog ugođaja. Četiri ogromna ekrana preko kojih se konferencijskom vezom možete direktno teleportovati u bilo koju poslovnu zgradu savremene civilizacije, uopšte ne odudaraju od grotesknih crvenih ruža koje purpurom boje antre restorana, mesto gde se petkom i subotom "instalira" muzika, ali i usputnu stanicu onih koji preferiraju da uz staklene zidove od plafona do poda ostanu u kontaktu sa gradskim dešavanjima što protiču kraj ulaza u "More". Ali već korak-dva ka unutrašnjosti lokala nailazimo na gusarski kovani kovčeg u kome svoja blistava tela izlažu orade, san pjer, brancini, romb, hobotnica, gambori, jastog. Uz pozdrav kavijaru i belim kvrgavim ljušturama slasnih mekušaca, krećete u plovidbu kroz neobične ambijente. Ako ste ekstravagantni, skrenućete levo u belom kožom optočeni intimni Onyx separe ili zauzeti mesto za zlatnim stolom obasjani absintskom svetlošću što podilazi kroz pod od oniksa i divno se sa mehurićima bruta kombinuje. Za nepušaće, tu je "akvarijum" kojim dominiraju fascinantni i grandiozni prikazi egzotične flore ali i morskih dubina. Još samo jedan zaveslaj deli vas od crvene tapacirane luke u kojoj ćete najlakše eksponirati svoje dotada sakrivene osećaje, naravno uz "Atlantic carpaccio" ili "salatu Onazis". Jedino se na ovom morskom izletu morate čuvati "opasnih hridi", brižljivo odabranih extra kvalitetnih čaša i grlića vinskih buteljki što štrče iz zidova u velikom broju (preko 150 vrsta, od 1.500 pa sve do 32.000 dinara po flaši), ali položeno, kao dokaz da se "posada" o njima izuzetno dobro stara. Zaista, svi zaposleni su vrsni poznavaoci bahusovog nektara, a ukoliko poželite, u pomoć pristiže i somelijer. Iako je u restoranu "Mare" naglasak na svežoj morskoj ribi, mekušcima, rakovima, školjkama, hobotnici, hladnim i toplim jelima, predjelima od ribe, ima i mesa: piletina, ćuretina, biftek, konjski biftek, testenine. Posebna poslastica su hlebovi - u sopstvenoj  pekari peku ih bez aditiva i konzervansa: crni, beli, sa maslinama, bademom i orasima, integralni, ražani, sa ovsenim pahuljicama. A slatkiši? Specijalitet Magic Toxido, kolač sa voćem i 3 vrste čokolade (350 din) biće upravo ono finale koje ste priželjkivali za kraj uspešne godine ili sasvim "frižak" početak!

mare-03Adresa restorana Buongiorno Mare: Strahinića Bana 57a, telefon za rezervacije 011 3284 776

Radno vreme: svakog dana od 09 - 01h

Orada na način "Buongiorno Mare" porcija (1.350 din)

Oradu isfiliramo, očistimo od svih koštica, ubacujemo dimljeni losos, rolujemo ga sa čeri paradajzom, zalivamo maslinovim uljem i belim vinom, stavljamo na 250 stepeni da se peče 12 do 15 minuta. Dok rerna radi, pravimo prilog - rizoto od morskih plodova. Kuvani plodovi se ubacuju u rižu, dodaje se vino i začini, paprika se izgriluje. Pečenu oradu lagano izvadimo, serviramo pirinač na sredinu, opkolimo povrćem i "pokrijemo" ribom

Sastojci:

orada - 300 gr.
dimljeni losos - fileti
maslinovo ulje - 1/2 litra
belo vino - 1 dl
morski plodovi -120 gr.
pirinač "Arborio" - 40 gr
čeri paradajz - 30 gr.
paprika - 20 gr.
so, biber, ruzmarin

vino „uz”: chardonay Kovačević ili Aurelius barrique

nazad na vrh

Srodni tekstovi